.

Mijke Sekhuis coördinator projecten bij Podiumkunst.net: ‘‘Ik wil pareltjes uit de archieven opduikelen en mensen van nu inspireren.”

Sinds april 2023 is Mijke Sekhuis werkzaam als coördinator projecten bij Podiumkunst.net. ‘‘Het voelde voor mij heel logisch om bij Podiumkunst.net te gaan werken. Vanuit mijn liefde voor muziek en theater voelde ik meteen een sterke connectie met de functie.” Wij spraken Mijke over haar drijfveren om bij Podiumkunst.net te komen werken, haar passie voor muziek en theater, en al haar verschillende werkzaamheden.

Van podiumkunst naar Podiumkunst.net

‘‘Ik ben mijn hele leven al aan het zingen’’, vertelt Mijke. ‘‘Als kind zat ik op een koorschool in Utrecht en na de middelbare school besloot ik om een opleiding tot klassiek zangeres te volgen.’’ Gedurende haar carrière heeft ze een breed scala aan repertoire gezongen, variërend van kamermuzieken opera tot hedendaagse muziek. Tijdens de corona pandemie besloot ze haar horizon te verbreden en te verkennen wat ze nog meer kon doen en leren. ‘‘Toen heb ik een opleiding bij De Generator gevolgd voor zakelijke talenten in de kunstensector. 

Na het volgen van die opleiding ging ik bij Theater Oostpool aan de slag. Ik kende de muziekwereld al goed en bij Oostpool kreeg ik de kans om over het reilen en zeilen van zo’n theatergezelschap te leren. Ik heb daar aan diverse projecten meegewerkt. Zo ben ik betrokken geweest bij de productie van Midzomernachtsdroom en heb ik gewerkt aan het reorganiseren van het archief ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van Oostpool. Tijdens dit proces kwam ik in contact met Podiumkunst.net, waar ik advies kreeg over archiveren.’’

Campagnebeeld Midzomernachtdroom door Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Aan het einde van haar opdracht bij Theater Oostpool, kwam de vacature voor coördinator projecten bij Podiumkunst.net langs. “Het voelde meteen heel logisch om daarop te solliciteren. De functieomschrijving trok mijn aandacht omdat ik als contactpersoon tussen instellingen en Podiumkunst.net zou optreden. Daarbij kon ik mijn kennis van de muziekwereld combineren met mijn recente ervaringen met archieven en de theaterwereld.’’

De hele podiumkunstensector ontdekken

Mijke houdt zich bezig met verschillende projecten bij Podiumkunst.net. Haar eerste grote project is toevallig weer bij Theater Oostpool. ‘‘Het archieftraject dat ik ooit begonnen was toen ik nog bij Oostpool werkte, wordt voortgezet door een oud-collega’’, legt Mijke uit. ‘‘Theater Oostpool ontwikkelt momenteel een archieftool samen met Muziektheater De Plaats en een software ontwikkelaar. Vanuit mijn rol als coördinator projecten bij Podiumkunst.net begeleid ik dit. De kennis die wij opdoen met dit project is weer heel nuttig voor Podiumkunst.net.” 

Mijke’s rol en betrokkenheid bij de verschillende projecten varieert. ‘‘Bij Oostpool ben ik nauw betrokken als projectleider, maar bij andere projecten kan het ook voorkomen dat ik vooral meekijk als adviseur en inbreng geef vanuit Podiumkunst.net.’’ Zo is ze betrokken bij een project rond de archieven van Louis Andriessen, wiens werk ze als zangeres regelmatig zelf heeft uitgevoerd. Maar ook bij een project over het Nederlandstalig lied, met de Taalunie en Allard Pierson Theatercollecties.

Het voelt als een cadeau om met zoveel interessante organisaties te mogen praten voor mijn werk bij Podiumkunst.net. Het is voor mij een kans om de hele sector te ontdekken, veel breder dan wat ik tot nu toe gedaan heb.

Bruggen bouwen

Als je bezig bent met archiveren is het belangrijk om na te denken over hoe je collecties wil ontsluiten met behulp van standaardisatie, metadata en linked open data. Mijke vertelt dat ze dankzij haar werk bij Podiumkunst.net veel heeft geleerd over deze technische kant van archiveren. ‘‘Het is ook aan mij om dit begrijpelijk uit te kunnen leggen aan de instellingen met wie wij samenwerken. Ik ben dus steeds op zoek naar een soort Jip en Janneke taal om zo een brug te bouwen tussen dit technische verhaal en de persoon die er mee aan de slag moet. Ik probeer het toe te passen op de belevingswereld van de persoon die ik spreek. Aan een musicus zou ik bijvoorbeeld vertellen dat wij in de dagelijkse praktijk de termen ‘altviool’ en ‘viola’ door elkaar heen gebruiken en dat systemen dit dus ook moeten weten. Het is belangrijk dat die verschillende termen ingeprogrammeerd worden, zodat je ook informatie over de altviool krijgt wanneer je op de term ‘viola’ zoekt en vice versa.’’

Zang, toneel en archieven

Naast haar werk voor Podiumkunst.net houdt Mijke zich ook met veel andere dingen bezig. ‘‘Ik zing nog steeds, maar dan parttime. Daarnaast ben ik zakelijk leider van een jonge toneelgroep in Arnhem, Toneelgroep Zijlmakerij. Dat is een super leuke club die goed bij mij past.’’ Het is volgens Mijke heel leerzaam om al die verschillende dingen te doen, ook als aanvulling op haar functie bij Podiumkunst.net ‘‘Zo weet ik uit eigen ervaring dat archiveren vaak een ondergeschoven kindje blijft. Makers doen het soms wel een beetje, maar dan voornamelijk omdat ze zelf niet willen vergeten wat ze gedaan hebben. Het staat gewoon niet hoog op de agenda omdat ze zo druk zijn met andere dingen. Daarom vind ik het belangrijk dat Podiumkunst.net zich ook inzet om archiveren gemakkelijker te maken voor kleine organisaties.’’ 

Mijke Sekhuis in Trofonio’s erfenis van componist Antonio Salieri uitgevoerd in het Nederlands door Opera Nijetrijne in 2019. Foto door Lisa Maantjes.

De Podiumkunst.net knowledge graph

Podiumkunst.net ontwikkelt momenteel een knowledge graph zodat de collecties uit de schatkamers van de podiumkunsten kunnen worden ontsloten, verbonden en beschikbaar gesteld. Mijke licht toe waarom zij het belangrijk vindt dat dit gebeurt. ‘‘Er wordt zoveel moois gemaakt en we zijn altijd bezig met ‘nieuw, beter, anders’. Maar tegelijkertijd is er in het verleden ook al heel veel moois gemaakt. Het zou zonde zijn als we niet meer weten waar we vandaan komen. Theater en muziek maken is een ambacht, ik vind het heel belangrijk dat we dat niet vergeten. Het idee dat we de podiumkunst archieven straks via één portaal makkelijk kunnen vinden is voor makers en het brede publiek super interessant. Daar kunnen mensen zoveel inspiratie uit opdoen.’’

Dat is precies waar we voor staan als Podiumkunst.net en waar we naar streven - het ontdekken van de pareltjes die als inspiratie kunnen dienen voor kunstenaars van nu. Ik word daar heel blij van.

Leven in het nu

Sinds ze de overstap heeft gemaakt van uitvoerend podiumkunstenaar naar de zakelijke kant van de podiumkunsten, laat Mijke zich veel meer leiden door wat er op haar pad komt. ‘‘Mijn leven draaide lange tijd om mijn zangcarrière. Ik was altijd bezig met de toekomst, wat ik na mijn volgende klus zou gaan doen en waar het me zou brengen. Dat begin ik los te laten. 

“Bij Podiumkunst.net is mijn doel voornamelijk om veel instellingen te spreken en te laten aansluiten op de infrastructuur. Ondertussen krijg ik de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en mooie projecten te begeleiden. Ik kijk ernaar uit om prachtige stukken uit de geschiedenis en archieven op te duikelen en mogelijk te maken dat daar nieuwe creaties mee worden gemaakt. Dus ja: alles wat ik nu doe, zie ik echt als bonus.” 

Mijke Sekhuis in project Signal am Dachstein van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk.

door Tamar de Rijk