Nederlandse jazz uit het Archief Wereldomroep

Van 1947 tot 2012 was Radio Nederland Wereldomroep de internationale publieke omroep van Nederland. De omroep kwam door overheidsbezuinigingen tot zijn einde. De uitzendingen zijn bewaard gebleven in het Archief Wereldomroep, dat zich al jaren bevindt in de kluizen van Beeld & Geluid en grotendeels niet ontgonnen is. Tussen 1957 en 1983 werden door de Wereldomroep studio-opnamen van Nederlandse jazz gemaakt, in bijzonder hoge geluidskwaliteit. Die opnamen leveren een vrijwel compleet beeld op van de Nederlandse jazz in die jaren: van mainstream tot avant-garde jazz en alles wat daar tussen in zit. Zo kon je in buitenland niet alleen luisteren naar The Diamond Five, Rogier van Otterloo of Rita Reys, maar ook naar Willem Breuker, Theo Loevendie en de Instant Composers Pool.

Nieuw leven

Het plan is om de muziek van een groot aantal aansprekende ensembles uit die tijd nieuw leven in te blazen. Hiervoor wordt een selectie gemaakt van opnamen van de Wereldomroep. Deze wordt aangevuld met informatie over deze sessies, foto’s, partituren en arrangementen afkomstig uit verschillende bronnen, zoals het NJA en de Stichting Omroep Muziek. Dit is het materiaal voor een bijzondere CD/Vinyl-box die wordt uitgegeven door het Nederlands Jazz Archief in de bekroonde albumserie Treasures of Dutch Jazz. Later valt deze uitgave ook digitaal te beluisteren op Spotify en andere streaming platforms. Het feit dat de arrangementen grotendeels bewaard blijken te zijn kan leiden tot herinterpretatie door nieuwe generaties musici. De box wordt voorafgegaan door een pilot-uitgave van de muziek van het hippe Septet van pianist Frans Elsen met onder meer altsaxofonist Piet Noordijk en Eric Ineke op drums. Eric Ineke krijgt een opdracht om een ensemble te formeren waarin de muziek van dit septet door musici van vandaag een nieuwe interpretatie krijgt.

Het zeer veelomvattende archief van de Wereldomroep kan door de veelzijdigheid een bron voor projecten worden voor meer partijen die bij Podiumkunst.net betrokken zijn.

Beeld: “Piet Noordijk” uit fotocollectie Beeld & Geluid

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Miles Niemeijer
Domeincoördinator muziek
miles@podiumkunst.net

Laatste nieuws Nederlandse jazz uit het Archief Wereldomroep