podiumkunst.net-logo-wit-rgb-transparant

Nederlandse Bachvereniging metadateren

De Nederlandse Bachvereniging is een toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van internationale betekenis. De Bachvereniging is opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. De afgelopen eeuw is het ensemble uitgegroeid tot een professionele groep spelers, zangers en doorgevers van het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. De musici spelen op historische instrumenten en worden gedreven door nieuwsgierigheid en speelplezier. In seizoen 2021-2022 bestaat de Nederlandse Bachvereniging honderd jaar en dat wordt op monumentale wijze gevierd.

Alle werken van Bach in beeld en geluid én honderd jaar Bachvereniging digitaal

Alles van Bach voor iedereen: dat is de missie van de Bachvereniging. Jaarlijks verzorgt het ensemble ruim zestig concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast kan iedere muziekliefhebber via YouTube gratis genieten van alle werken die de Nederlandse Bachvereniging opneemt voor All of Bach. Daarnaast is er binnenkort een digitale tijdlijn te bezoeken op de website, waar je door honderd jaar Bachvereniging scrolt. In het kader van het jubileum zijn vele hoogtepunten uit de geschiedenis van de Bachvereniging gedigitaliseerd. 

Honderd jaar aan archiefmateriaal verzamelen en metadateren zou toch een enorme klus moeten zijn? Dat klopt. Daarom heeft de Nederlandse Bachvereniging de hulp ingeschakeld van DEN, kennisinstituut cultuur & digitale transformatie. Met het doorlopen van het archiefdoorlichtingstraject van DEN beschikte de Bachvereniging over een concreet actieplan om deze klus te klaren. Nu is de vervolgstap aan de beurt. Podiumkunst.net gaat de bibliothecaris ondersteunen bij het digitaal in kaart brengen van de bibliotheek van de Nederlandse Bachvereniging. 

Bach bibliotheek

Het voornaamste doel van dit project is om de werken van Bach digitaal vrij toegankelijk te maken voor iedereen. Door de collectie van de vereniging digitaal in kaart te brengen kan ook de erfgoedwaarde van de collectie bepaald worden. Daarnaast wordt onderzocht of het archiefdoorlichtingstraject een waardevolle start is om aan te sluiten bij Podiumkunst.net. Zo ja, dan kunnen DEN, Podiumkunst.net en de Nederlandse Bachvereniging het traject nog meer onder de aandacht brengen bij andere organisaties uit de podiumkunsten. 

Hoewel dit project zich in de opstartende fase bevindt, zijn er al flinke stappen genomen. Er is een export gemaakt van de werken van Bach die al in de catalogi aanwezig zijn. Nu kan de bibliothecaris de gegevens aanvullen met ontbrekende data beschikbaar bij de vereniging. De volgende stap is om dit traject van exporteren en aanvullen ook toe te passen op de werken van de andere componisten uit de collectie van de vereniging. Het eindresultaat? Dat wordt een compleet, overzichtelijk en vrij toegankelijk overzicht van de bibliotheek van de Nederlandse Bachvereniging. Niet alleen op de officiële website, maar uiteraard ook hier op Podiumkunst.net.

Beeld: “Ensemble” door Simon van Boxtel

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Miles Niemeijer
Domeincoördinator muziek
miles@podiumkunst.net

Marloes Biermans
Artistiek medewerker
Nederlandse Bachvereniging
marloes.biermans@bachvereniging.nl

Laatste nieuws Nederlandse Bachvereniging metadateren