.

Presentatie Septet Frans Elsen: Norway

Piet Noordijk en Frans Elsen. Beeld en Geluid, Hilversum.

Het pilotproject Nederlandse jazz uit het Archief Wereldomroep werpt zijn eerste vruchten af

De muziek van een groot aantal aansprekende ensembles uit 1957 – 1983 wordt nieuw leven in geblazen. Hiervoor wordt een selectie gemaakt van opnamen van de Wereldomroep. Deze wordt aangevuld met informatie over deze sessies, foto’s, partituren en arrangementen afkomstig uit verschillende bronnen, zoals het NJA en de Stichting Omroep Muziek. Dit is het materiaal voor een bijzondere CD/Vinyl-box die wordt uitgegeven door het Nederlands Jazz Archief in de bekroonde albumserie Treasures of Dutch Jazz. Later valt deze uitgave ook digitaal te beluisteren op Spotify en andere streaming platforms. Het feit dat de arrangementen grotendeels bewaard blijken te zijn kan leiden tot herinterpretatie door nieuwe generaties musici. De box wordt voorafgegaan door een pilot-uitgave van de muziek van het hippe Septet van pianist Frans Elsen met onder meer altsaxofonist Piet Noordijk en Eric Ineke op drums.

Albumpresentatie

In de zomer van 1970 bracht pianist Frans Elsen zijn vakantie in Noorwegen door. Geïnspireerd door de desolate omgeving en de kleine plaatsjes schreef en arrangeerde hij een ‘Noorse cyclus’ die hij in een sterbezetting uitvoerde met zijn gloednieuwe septet: altist Piet Noordijk, trompettist Eddie Engels, gitarist Wim Overgaauw en drummer Eric Ineke maken deel uit van deze unieke band die qua klank en concept zeer vernieuwend en vooruitstrevend was. Van een volwaardig album is het indertijd nooit gekomen. Ruim vijftig jaar later zijn twee briljante studiosessies gevonden, opgenomen voor de European Broadcasting Union en Radio Nederland Wereldomroep. Het septet is op dit album ook live te horen tijdens het Internationaal Jazzfestival Loosdrecht (1972) en in de oerbezetting als sextet in het Haagse theater PePijn.

Nu worden de nooit eerder uitgebrachte opnamen van het unieke septet waarmee pianist Frans Elsen en altsaxofonist Piet Noordijk begin jaren zeventig funk-jazz speelden gepresenteerd. Het album wordt gepresenteerd tijdens het altsaxofoon-weekend dat Benjamin Herman organiseert in het weekend waarin Piet Noordijk tien jaar overleden is.

7 oktober in De Doelen, Rotterdam
Naar evenement →

8 oktober in het Bimhuis, Amsterdam
Naar evenement →

10 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht
Naar evenement →