.

Voorstelrondje deelnemers Het Archieftraject 2024 van Podiumkunst.net en NADD

Op woensdag 6 maart zijn de zes geselecteerde deelnemers begonnen aan Het Archieftraject, georganiseerd door Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD). De aftrap vond plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waar de deelnemers en coaches samenkwamen om het vier maanden durende traject officieel te lanceren.

Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers, waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe kan ik in kaart brengen wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het op een efficiënte manier? En wat komt erbij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of publiek? Dit zijn allemaal vragen waar de deelnemende organisaties binnen de design-, digitale cultuur- en podiumkunstsector antwoord op zullen krijgen gedurende de komende vier maanden. Maar wie zijn eigenlijk de deelnemers? En wat hopen zij precies uit Het Archieftraject te halen? Maak kennis met hen hieronder!

Ulrike Quade Company

Discipline: theater

Ulrike Quade Company door Bart Grietens

Ulrike Quade Company is een internationaal geprezen theatergezelschap gevestigd in Nederland, gespecialiseerd in het creëren van unieke en innovatieve theaterproducties die gebruikmaken van poppen, objecten en technologie. Hun voorstellingen combineren kunstvormen zoals theater, beeldende kunst en muziek om verhalen te vertellen die zowel betoverend als prikkelend zijn voor het publiek.

Wat wil Ulrike Quade Company met Het Archieftraject bereiken?

Marit Adriaanse: In januari 2023 zijn we begonnen met het digitaliseren en organiseren van ons analoge archiefmateriaal, dat we gedurende ons meer dan 20-jarige bestaan hebben verzameld. Dit is bijna voltooid, maar er moet nog steeds aandacht worden besteed aan oude videoregistraties op DVD’s, VHS-banden en miniDV. Sinds de zomer van 2023 zijn we ook bezig met het omzetten van oude dynamische archieven van producties naar een gezamenlijk statisch online archief, inclusief het doorzoeken van Sharepoint-mappen en harde schijven. In de toekomst willen we dit archief openstellen voor externe partijen, om zo onze expertise op het gebied van poppenspel en technologie met professionals in het veld te delen, mogelijk via een gericht platform. We hopen dat het archieftraject ons kan helpen met het ontwikkelen van een concept voor archiveren tijdens het maakproces en het onderzoeken van de mogelijkheid om ons archief over te zetten naar een deelbaar collectiebeheersysteem. 

We zouden graag een tool ontwikkelen waarmee we ons archief op een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke manier kunnen delen met professionals uit het werkveld.

PrintRoom

Discipline: design

PrintRoom

PrintRoom is een culturele instelling en platform gevestigd in Rotterdam, Nederland. Het is een plek waar kunstenaarspublicaties worden verzameld, tentoongesteld, gedocumenteerd en gepubliceerd. Het biedt een platform voor kunstenaars om hun werk te presenteren en voor het publiek om kunstenaarspublicaties te ontdekken en te ervaren. Daarnaast organiseert PrintRoom tentoonstellingen, lezingen, workshops en andere evenementen gerelateerd aan het veld van kunstenaarspublicaties.

Wat wil PrintRoom met Het Archieftraject bereiken?

Kimberley Cosmilla: Het archief van PrintRoom is een langetermijnproject met als doel om de groeiende collectie te structureren, historiografisch te vertellen en te activeren als een levende, dynamische bron. Door deel te nemen aan het Archieftraject streven we ernaar methoden en tools te ontwikkelen om deze organisch samengestelde collectie van meer dan twintig jaar om te vormen tot een gestructureerd en toegankelijk archief, waarbij we trouw blijven aan zijn identiteit. We zoeken naar praktische en theoretische middelen om de verzamelde items te behouden en te erkennen in hun bijzonderheden. De documentatie van de collectie is een essentieel onderdeel van onze publicatieactiviteit, en we streven ernaar het archief toegankelijk en interactief te maken.

Aangezien ons archief een doorlopend project is met een publieksprogramma, streven we ernaar onze reflectie te verdiepen door ons publiek actief uit te nodigen om met het archief te interacteren.

Knit in Motion

Discipline: design

door Dana Dijkgraaf

Knit in Motion, onder leiding van Suzanne Oude Hengel, is een initiatief dat zich toelegt op het ontwikkelen van innovatieve ontwerpen en producten met behulp van breitechnologieën. Suzanne, werkzaam tussen de disciplines van productontwerp en industrieel Breien , erkent het belang van het behoud van haar werk voor toekomstige generaties. Het archief van Knit in Motion is een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor haar hybride ontwerppraktijk, maar het ontbreekt momenteel aan een gestructureerde en toegankelijke organisatie.

Wat wil Knit in Motion met Het Archieftraject bereiken?

Suzanne Oude Hengel: Ik hoop door deel te nemen aan Het Archieftraject mijn kennis over archiveren te vergroten en praktische oplossingen te vinden voor het beheren van mijn archief. Momenteel hanteer ik een chronologische organisatie van mijn archief, van schetsen tot eindproduct, maar ik wil graag leren hoe ik een betere structuur kan aanbrengen. Mijn doel is om het archief te behouden, kennis over te dragen en mijn werk vindbaar en toegankelijk te maken voor anderen.

Ik wil graag een basis voor mijn archief creëren om aan verder te bouwen, zodat ik in de toekomst beter kan archiveren.

Dieuwke Slump

Discipline: theater

Dieuwke Slump

Dieuwke Slump behaalde in 2019 haar diploma als Theater Docent aan ArtEZ Arnhem. In haar werk verenigt ze haar passie voor podiumkunst met haar streven naar sociale rechtvaardigheid. Haar werk concentreert zich op het belichten van vergeten verhalen en het smeden van verbindingen tussen mensen. Door middel van kunstworkshops brengt ze mensen samen en moedigt ze actieve deelname aan in het delen van ervaringen en perspectieven aan. Dieuwke zet zich in voor het ‘anarchief’, een fusie van archief en anarchie, omdat ze gelooft in de waarde van ieders verhaal en perspectief.

Wat wil Dieuwke Slump met Het Archieftraject bereiken?

Dieuwke Slump: Ik streef ernaar om met Het Archieftraject mijn eigen anarchief duidelijker in kaart te brengen en op een speelse en toegankelijke manier open te stellen voor publiek. Mijn ambitie is om nieuwe vormen en input te ontdekken, zodat anderen ook kunnen bijdragen aan mijn verzameling. Door samen te werken met anderen en hun verschillende benaderingen van archivering te verkennen, zie ik het als een waardevolle uitwisseling van kennis en ervaring. 

Mijn uiteindelijke doel met Het Archieftraject is om mijn eigen archief zorgvuldig te beheren en te delen, terwijl ik tegelijkertijd een ruimte creëer voor groei, dialoog en creatieve interactie.

Het Hem

Discipline: design

Brian D'Souza in Het HEM

Het Hem is een culturele instelling gevestigd in een voormalige kogelfabriek in Zaandam, Nederland. Het is een multidisciplinaire ruimte die fungeert als een platform voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten. Het Hem organiseert tentoonstellingen, performances, evenementen en educatieve programma’s met als doel een brug te slaan tussen verschillende disciplines en gemeenschappen, en een dialoog te stimuleren over hedendaagse kunst en maatschappelijke kwesties.

Wat wil Het Hem met Het Archieftraject bereiken?

Nora Schuit: Vorig jaar deden we mee aan Het Inventarisatietraject, waarbij we twee maanden lang ons archief hebben geinventariseerd. Nu willen we tijdens Het Archieftraject verder bouwen op wat we hebben geleerd en het belang van archiveren blijven benadrukken binnen onze organisatie. We willen een goede structuur voor ons archief opzetten en leren hoe we archiveren een vast onderdeel van onze dagelijkse routine kunnen maken. We hopen praktische tips en tools te krijgen om ons hierbij te helpen.

We willen graag kijken hoe we een doordacht archief aan kunnen leggen voor wat we doen, zowel off- als online.

Harmen Liemburg

Discipline: design

Harmen Liemburg

Harmen Liemburg is een grafisch ontwerper en screenprinter met een fascinatie voor materiële cultuur. Hij begon zijn loopbaan als cartograaf, maar voelde al snel de drang om zijn creatieve horizon te verbreden binnen de grafische wereld. Daarom besloot hij zich in te schrijven aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Harmen Liemburg werkt graag met zeefdrukken en maakt gebruik van dit medium om een breed scala aan onverwachte resultaten te bereiken.

Wat wil Harmen Liemburg met Het Archieftraject bereiken?

Harmen Liemburg: Ik wil graag meedoen aan Het Archieftraject omdat ik een sterke drang heb om kennis te delen over bronnen, werkprocessen en de grafische cultuur in het algemeen. Met mijn internationale activiteiten, zoals lezingen en workshops op kunstacademies, hoop ik deze kennis op een hoger niveau toegankelijk te maken, waardoor nieuwe verbindingen mogelijk worden, bijvoorbeeld met andere collecties. Tijdens het Archieftraject hoop ik te leren hoe ik mijn materiaal op een verantwoorde manier kan opslaan, effectief kan selecteren en indexeren, en toegankelijk kan maken voor derden, vooral voor het kunstvakonderwijs. Daarnaast wil ik graag netwerken met andere ontwerpers, kunstenaars, instituten en werkplaatsen.

Op de lange termijn streef ik ernaar om mijn archief online beschikbaar te stellen en mogelijk een publicatie te creëren waarin experts van buitenaf de ruimte krijgen voor reflectie en analyse.