.

Oproep tot deelname Het Archieftraject

Elk gezelschap, ensemble, ontwerper, collectief, bureau, podium en festival bezit een schatkamer aan archiefmateriaal. De prachtige schetsen, kritische kanttekeningen en het rijke beeldmateriaal inspireren nieuwe makers, onderzoekers en het publiek. Het Archieftraject helpt instellingen en makers op weg hun schatkamers op orde te brengen zodat ze die kunnen delen met anderen. 

Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) nodigen instellingen en makers uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken.

Wat is Het Archieftraject?

Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe breng ik in kaart wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het eenvoudig? En wat komt er bij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of publiek? 

Gedurende vijf maanden word je begeleid bij het beantwoorden van deze vragen voor jouw situatie. Met hulp van een coach, geïnspireerd door workshopleiders en samen met andere deelnemers ga je aan de slag met je archief. Je verdiept je in hoe je jouw archief handig kunt aanpakken en wat je er nog meer mee kunt doen. 

Waarom deelnemen?

  • Het Archieftraject is bedoeld voor instellingen en makers die hun artistieke werk goed willen bewaren en beschikbaar willen stellen voor anderen. Op die manier kunnen de legacies van de Nederlandse podiumkunsten, design en digitale cultuur doorgegeven worden en dienen als inspiratie voor nieuwe makers. 

  • Het Archieftraject helpt instellingen en makers om materiaal van het artistieke maakproces te documenteren en te bewaren en denkt mee op welke andere manieren dit materiaal ingezet kan worden, bijvoorbeeld als contextmateriaal of on demand beschikbaar via de website. 

  • Het Archieftraject helpt om materiaal opnieuw in te kunnen zetten als manier om je impact zichtbaar te maken, als inhoud voor storytelling wie jij als instelling/maker bent en hoe je de kennis en expertise die je in huis hebt kunt delen met anderen. 

Wat ga je doen?

  • Je volgt bijeenkomsten en workshops die je op weg helpen aan je archief te werken

  • Je verdiept je in hands on hulpmiddelen (online toolbox, webinars) om met je archief aan de slag te gaan

  • Je werkt zelfstandig aan het in kaart brengen en (her)organiseren van het archief

  • Je schrijft onder begeleiding van een coach een actieplan om de structurering van je archief na afronding van het traject voort te zetten

Voor wie?

Werken en plannen maken voor het archief beslaat de hele instelling. Waar van toepassing, neemt iemand van directie en een medewerker marketing en/of officemanagement deel aan Het Archieftraject. Eén persoon wordt de contactpersoon van het traject, waar de andere collega’s op specifieke momenten aansluiten, zoals bij een workshop gericht op zakelijke leiding/directie.

Ben je zelfstandige maker/zzp-er? Dan zal je zelf de verschillende rollen en perspectieven op je archief vertegenwoordigen. Sommige vraagstukken zijn dan ook niet van toepassing. Je coach denkt hierin met je mee en stemt het traject met je af.

Praktische informatie

Elke editie van Het Archieftraject heeft ruimte voor acht deelnemers; vier vanuit de podiumkunsten en vier vanuit de design en digitale cultuur.

Het traject loopt van november 2022 t/m maart 2023 en start op 3 november. 

Deelnemers zijn minimaal 80 uur kwijt aan het traject, afhankelijk van de staat van het archief bij aanvang en de ambities met het archief. 

Voor deelname is een financiële tegemoetkoming beschikbaar van €1750,-.

Aanmelden

Je meldt je aan via de bovenstaande knop. Deadline voor aanmelden voor de aankomende editie is 6 oktober. 

Na aanmelding neemt projectcoördinator Guido Jansen contact met je op voor een intakegesprek. In oktober wordt bekend gemaakt welke kandidaten kunnen deelnemen aan de komende editie. In 2023 wordt er een nieuwe editie georganiseerd. 

Vragen?

Mocht je vragen hebben over Het Archieftraject, schroom dan niet contact op te nemen met projectcoördinator Guido Jansen (guido@podiumkunst.net).

Wat vooraf ging

In 2020 introduceerde DEN, Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie het Archiefdoorlichtingstraject in Nederland. Zij waren geïnspireerd door het archiefdoorlichtingstraject dat in Vlaanderen wordt georganiseerd door o.a. CEMPER en meemoo. In twee jaar tijd heeft DEN 28 cultuurproducerende instellingen uit de cultuursector begeleid bij het in kaart brengen en (her)organiseren van het archief. Van archieven van festivals, gezelschappen en orkesten tot plekken voor talentontwikkeling en residenties. In 2021 is de aansluiting van het traject met de design en digitale cultuur sector verkend i.s.m. het NADD. De netwerken Podiumkunst.net en het NADD nemen het stokje vanaf 2022 over.