.

Lees de Podiumkunst.net nieuwsbrieven hier terug

Wil je de nieuwsbrief maandelijks in jouw inbox ontvangen? Schrijf je dan hier in

Nieuwsbrieven 2024

Webversie ‚Üí

In de juni nieuwsbrief lanceren we samen met De School het revolutionaire platform ‘Het Archief’. Ook is het Louis Andriessen Platform op 5 juni gelanceerd tijdens een feestelijke avond in het Bimhuis. Daarnaast introduceren we archiefcoach Heleen van der Donck en heeft Muziekschatten ruim 20.000 klassieke muziek-werken gepubliceerd. Tenslotte kun je alles lezen over het belangrijke onderwerp ‘afrofuturisme’ en het verslag van de Hiphopconferentie in Cork, Ierland.

Webversie ‚Üí

In de mei nieuwsbrief vertellen we je alles over het onlangs gepubliceerde Applicatieprofiel van Podiumkunst.net. We stellen je voor aan archiefcoach Nynke Kuipers en je kunt meer lezen over de prototype van de theater-app gemaakt door studenten Informatiekunde. Ook nodigen we je uit voor het concert van Louis Andriessen en Misha Mengelberg en voor het AVA_Net Symposium. Tot slot blikken we terug op de resultaten van het onlangs afgeronde Polifonia project.

Webversie ‚Üí

In de april nieuwsbrief lanceren we twee nieuwe gave projecten: No Man’s Stories en De klank van Jan Theelen. We blikken terug op ons gezellige en inspirerende netwerkevenement van 13 maart en nodigen je uit de eerste versie van de Podiumkunst.net widget te testen. Daarnaast introduceren we onze vier nieuwe archiefcoaches en daagt Polifonia makers uit om mee te doen aan de Polifonia Song Contest.

Webversie ‚Üí

In de maart nieuwsbrief gaat het Netwerk Digitaal Erfgoed in gesprek met onze programmamanager, Monique in het Veld, over drie jaar Podiumkunst.net. We duiken de collectiebeheer-systemen in met Omeka S en Louis Andriessen en we lanceren het gave project No Man’s Stories. Ook maak je kennis met de deelnemers van Het Archieftraject 2024 en presenteren we het onderzoek dat is uitgevoerd naar Het Inventarisatietraject. Tot slot ben je van harte uitgenodigd deel te nemen aan de archiefworkshop tijdens Festival Cement.

Webversie ‚Üí

In de februari nieuwsbrief nodigen we je van harte uit voor het Podiumkunst.net netwerkevenement op woensdag 13 maart! We verwelkomen twee nieuwe consortiumpartners: The Need for Legacy en TivoliVredenburg. Ook hebben we onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van ons Inventarisatietraject. Je kunt deelnemen aan de studiedag: RDA en Linked Open Data en de Vlaamse overheid doet een oproep aan kunstenaars die hulp zoeken bij de archivering van hun oeuvres. Tot slot zetten we op een rijtje wie jou kan helpen bij het bouwen aan een toekomstbestendig archief.

Webversie ‚Üí

In januari zijn wij op zoek naar archiefcoaches die ons team komen versterken. Ben jij de expert die we zoeken? Ook kun je alvast 13 maart in je agenda noteren voor de Podiumkunst.net netwerkbijeenkomst. Erfgoedhuis Zuid Holland houdt een boeiende bijeenkomst over collectieregistratiesystemen en DEN heeft een mooi stappenplan gecre√ęerd over publieksdata in de cultuursector. Daarnaast starten we 2024 goed met het achtste Archiveren voor Dummies webinar √©n het feestelijke nieuwjaarsevent van NDE!

Nieuwsbrieven 2023

Webversie ‚Üí

In de laatste nieuwsbrief van 2023 kijken we al uit naar het nieuwe jaar met de tweede editie van Het Archieftraject en een gaaf nieuw project: Vizier op Oost. Ook willen we van de data-liefhebbers horen over de behoeften voor een metadata-cursus over RDA en kan iedereen zich inschrijven voor onze technische nieuwsbrief. Onlangs hebben we ook de handleiding gepubliceerd voor de juiste ondersteuning en expertise in jouw archiefbeheer. Tot slot blikken we terug op het geslaagde symposium Vergeet me lied met bijbehorende docu en rapport. Podiumkunst.net wenst iedereen een gezond, creatief en gelukkig 2024!

Webversie ‚Üí

Wat ik leuk vind aan mijn werk bij Podiumkunst.net is dat de podiumkunstinstellingen waarmee we samenwerken allemaal een ander vertrekpunt hebben. De ene instelling begint net met het digitaliseren en beschrijven van het archief, de ander archiveert al jaren. De ene organisatie verzamelt tastbare objecten, zoals foto’s, bladmuziek en videoregistraties. De andere organisatie beschrijft producties en voorstellingen.

In onze infrastructuur gaan we uit van de erfgoedcollecties en de manier waarop de collecties zijn beschreven en gepubliceerd. Het gedeelde doel is om de collecties te publiceren in databases voor Linked Data, triple stores, volgens het RDA model. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Past de structuur van Werken, Expressie, Manifestaties, Items van RDA ook in bestaande collectiebeheersystemen? En hoe zit dat met persistente identifiers? Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Welkom bij de nieuwsbrief!
Mirjam Verloop, Podiumkunst.net

Webversie ‚Üí

In november is er weer van alles te doen! Op woensdag 29 november zijn we er weer met het achtste Archiveren voor Dummies Webinar – ‘wie is wie in de erfgoedsector?’ en op donderdag 30 november nodigen we je samen met de Taalunie en het Allard Pierson uit voor het bijzondere symposium ‘Vergeet me lied’. Daarnaast hebben we twee prachtige verslagen voor je gereed: ‘Hoe documenteer je een maakproces?’ en een ‘stappenplan voor metadatering’. Tot slot blikken we terug op een geslaagde Polifonia stakeholdersdag en staat het Theaterjaarboek 2022/2023 propvol met boeiend leesvoer!

Webversie ‚Üí

In de oktober nieuwsbrief geven we je een update over de RDA-Applicatieprofiel werkgroep. Onze digitale infrastructuur wordt steeds meer gevorderd en daarom richten we ook een speciale ’technische’ nieuwsbrief in voor alle ‘data-freaks’ onder ons! We nodigen je ook uit om tijdens de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid mee te doen aan de workshop ‘Start to preserve’ √©n we hebben een nieuwe datum voor het Documenteren voor Dummies webinar #1 – Een goed begin. Tot slot heeft Polifonia de indrukwekkende ‘Chord Corpus’ gepubliceerd en biedt DEN ons praktische tools en ondersteuning aan middels de Digitale Transformatie scan.

Webversie ‚Üí

Het is alweer september en dat betekent weer volop nieuws en activiteiten voor de podiumkunsten! We gaan verder met de reeks De Schatbewaarders: we spraken de Nederlandse Dansdagen en de Nederlandse Bachvereniging over de groeiende trend in de podiumkunsten met de opkomst van archivarissen. We nodigen je uit voor het panelgesprek Talking to the dead – wat een archief kan, mag en moet doen tijdens de Nederlandse Dansdagen en voor het Documenteren voor Dummies webinar #1. Tot slot een zeer boeiend onderzoek naar de Haagse techno met een 3D documentaire-installatie en je kunt deelnemen aan de cursus Leren Preserveren.

Webversie ‚Üí

We hebben heerlijk wat leesvoer voor jullie tijdens die warme zomerdagen waar je alleen maar lekker achterover wil leunen. We introduceren De Schatbewaarders: Een groeiende trend in de podiumkunsten is de opkomst van archivarissen bij gezelschappen, orkesten en festivals. Wij spraken met de schatbewaarders van Scapino Ballet, ITA, Nationale Opera & Ballet en Theater Oostpool. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom zijn ze zo belangrijk? En alvast voor na de zomer: schrijf je in het voor webinar Documenteren voor Dummies – Een goed begin over het documenteren van jouw maakproces. Ook kun je dit najaar deelnemen aan Het Inventarisatie Traject om jouw (digitale) archief te inventariseren.

Webversie ‚Üí

In juni hebben we weer twee nieuwe projecten om met jullie te delen; de inventarisatie van Nederlandse dansfilms en de particuliere verzamelingen van het Nederlandstalige lied. Ook kunnen we deze maand van een primeur spreken met de verrijking van het Termennetwerk met 3000 muziektermen. Daarnaast bieden we je een stappenplan aan voor de digitalisatie van jouw foto’s, maken we kennis met nieuwe collega adviseur muziek Miles Niemeijer en tot slot kun je nu ons Jaarplan 2023 en de tussentijdse evaluatie downloaden.

Webversie ‚Üí

In de mei nieuwsbrief introduceren we twee prachtig nieuwe projecten; De Rob Touber Sound en Ontwerpen voor locatietheater. Ook hebben we een nieuwe datum voor het Archiveren voor Dummies webinar #6 rondom de digitalisatie van foto’s. Ben je er bij op 31 mei?! We blikken terug op het succesvol afgeronde Archieftraject en we nodigen je uit voor een archieftraject workshop voor de design en digitale cultuur. Tot slot kun je nu luisteren naar de eerste afleveringen uit de podcast-serie Moet je nou ’s horen! van het Allard Pierson en AmsterdamFM.

Webversie ‚Üí

In de april nieuwsbrief gaan we in gesprek met informatiearchitect Remco de Boer over de vorderingen in onze¬†digitale infrastructuur. Ook delen we Remco’s presentatie over¬†open metadata¬†tijdens het¬†No Time to Wait!¬†congres en leggen we de link tussen metadata en Linked Data met ’triple stores’. Daarnaast nodigen we je uit voor maar liefst twee webinars:¬†Archiveren voor Dummies #6¬†over de digitalisatie van foto’s en het¬†AVA_Net webinar¬†over hergebruik van muziek- en audiocollecties. Tot slot moedigen we je aan om een digitale opruimdag in te plannen:¬†trash day!¬†

Webversie ‚Üí

In de maart nieuwsbrief nodigen we je uit voor alweer het zesde¬†Archiveren voor Dummies¬†webinar –¬†Digitaliseren: van foto naar jpeg. Daarnaast kun je alles lezen over de mooie ontwikkelingen bij de¬†Theaterencyclopedie¬†en diepte-interviews met prachtige foto-series van deelnemers van¬†Het Archieftraject. Ook hebben we onlangs een rapport gepubliceerd over het¬†verbinden van verschillende soorten collecties¬†en biedt DEN een¬†handleiding voor makers in de culturele sector¬†aan. Tot slot kun je deelnemen aan het seminar¬†Metadata, hoeksteen onder een goede informatiehuishouding¬†en nog vele andere evenementen!

Webversie ‚Üí

In februari lanceren we onze gloednieuwe kennisbank¬†met waardevolle informatie over standaardisatie, verbonden collecties, metadata en nog veel meer! In¬†de kennisbank, maar ook in deze nieuwsbrief, kun je het¬†Vergelijkend onderzoek collectie beheersystemen podiumkunsten¬†downloaden en alles lezen over het¬†digitaliseren en preserveren¬†van jouw fysieke archief. Ook starten we binnenkort met een spannend nieuw project;¬†Platform Nederlandse Dansdagen Digitaal. Tot slot is het¬†Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties¬†ge√ľpdatet voor de podiumkunsten en heeft de Boekmanstichting een pagina over¬†digitale transformatie¬†beschikbaar gesteld¬†o.a. voor de podiumkunsten.

Webversie ‚Üí

We starten het jaar goed met de publicatie van de uiterst boeiende resultaten van het onderzoek naar de stand van zaken digitalisering podiumkunsten-sector. We horen van onze coördinator deskundigheidsbevordering, Guido Jansen, en van de metadataspecialisten over het RDA-applicatieprofiel. Daarnaast kun je je nog inschrijven voor het Archiveren voor Dummies webinar #5: Digitaliseren én voor de nieuwjaarsborrel van NDE. Tot slot wordt de familie Andriessen uitgelicht door het Geheugen van Nederland rondom het thema familie. 

Nieuwsbrieven 2022

Webversie ‚Üí

In alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar kun je je alvast inschrijven voor het vijfde Archiveren voor Dummies webinar: Digitaliseren √©n kun je een samenvatting van het vorige webinar over auteursrechten teruglezen. Daarnaast krijg je een uniek kijkje achter de schermen met de ‘making of’ van de podcast Hilversumse Muziekschatten: Benedict Silberman. Ook kun je lezen over de succesvolle afronding van het pilotproject Musidesk Ouverture. Tot slot blikken we terug op ons tweejarig jubileum met foto’s, video’s, de ondertekening van het NDE-manifest en actiepunten voor 2023. Alvast een gelukkig nieuw jaar toegewenst!

Webversie ‚Üí

In november hoef je je echt niet te vervelen! De Maand van het Digitaal Erfgoed is officieel aangebroken met talloze lezingen, workshops, symposia en events. Zo ook het feestelijke Podiumkunst.net event Verhalen Verbinden: Podiumkunst.net 2 jaar!. Programmamanager Monique in het Veld blikt alvast terug op de leukste momenten, succesverhalen én valkuilen van de afgelopen vierentwintig maanden. Ook zijn we alweer aangekomen bij de vierde Archiveren voor Dummies sessie: Auteursrechten met Maarten Zeinstra. Tot slot introduceren we de deelnemers van Het Archieftraject en is het Theaterjaarboek 2021/2022 nu (online) te lezen!

Webversie ‚Üí

In de oktober nieuwsbrief nodigen we je van harte uit om samen ons tweejarig bestaan te vieren tijdens het event Verhalen Verbinden: Podiumkunst.net 2 jaar! Het event vindt plaats tijdens de Maand van het Digitaal Erfgoed met talloze andere lezingen, workshops en symposia. Ook vertellen we je meer over ons samenwerkingsverband met Polifonia en introduceren we het boeiende werk van onze coördinator digitale infrastructuur. Tot slot kun je een middag over archivering van het Allard Pierson bijwonen en meer lezen over de standpuntnota over muziekarchieven van IAML. 

Webversie ‚Üí

In september zijn er talloze evenementen, trajecten en onderzoeken waar je aan kunt deelnemen! Zo kun je tijdens de Nederlandse Dansdagen deelnemen aan het derde Archiveren voor Dummies webinar: Jouw archief in beeld en het panelgesprek Archieven van de Dans bijwonen. Je kunt ondersteuning krijgen bij het in kaart brengen van je archief met Het Archieftraject of een aanvraag indienen voor een projectbijdrage bij het Cultuurloket DigitALL. Tot slot vragen we je om bij te dragen aan de digitalisering van de podiumkunsten-sector door een korte vragenlijst in te vullen en kun je het digitaliseringsadvies van de Raad voor Cultuur bekijken.

Webversie ‚Üí

In de augustus nieuwsbrief introduceren we het boeiende theaterprogramma van de Maand van de Collectieven tijdens het Nederlands Theaterfestival. We geven je tips & tricks voor een vindbaar en bruikbaar archief aan de hand van de tweede Archiveren voor Dummies webinar en we nodigen je alvast uit voor de derde webinar uit de reeks én voor een bijzonder panelgesprek tijdens de Nederlandse Dansdagen. Daarnaast blikken we terug op het IAML congres en op de Dag van de Componist van afgelopen zomer. Tot slot vragen we je om bij te dragen aan de digitalisering van de podiumkunsten-sector door een korte vragenlijst in te vullen.

Webversie ‚Üí

In de nieuwsbrief van juni nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan het tweede webinar uit de Archiveren voor Dummies reeks: Duurzaam digitaal. Ook blikken we terug op het gelsaagde evenement Blik op digitaal dekoloniseren met een samenvatting van de actiepunten. Daarnaast vertellen we je meer over onze deelname aan de RDA-cursus en vragen we je om bij te dragen aan de digitalisering van de podiumkunsten-sector door een korte vragenlijst in te vullen. Tot slot kun je deelnemen aan de Nationale AI cursus en attenderen we je op de leukste kalender uit de sector: de theaterkalender!

Webversie ‚Üí

In de mei nieuwsbrief worden professionals en studenten uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement Blik op digitaal dekoloniseren: de podiumkunst-verhalen van toen, nu en dan. Ook geven we je het overzicht van de stappen waarmee jij aan de slag kunt met jouw fysieke en/of digitale archief met hulp en voorbeelden van CEMPER en Orkest de Ereprijs. Daarnaast duiken we in de diverse (digitale) collecties van het Nederlands theaterlandschap en feliciteren we collega Jan Jaap Kassies met zijn welverdiende Ridderorde!

Webversie ‚Üí

In de april nieuwsbrief nodigt Podiumkunst.net je uit om jouw archief-vraag te stellen aan Het Loket: vraag en antwoord over de digitalisering van archieven. Ook kun je nog deelnemen aan het webinar Archiveren voor Dummies: Absolute beginners op donderdag 14 april. De tournee van Eric Ineke & The Frans Elsen Factor is afgelopen zondag officieel van start gegaan en wij geven je een voorproefje! Daarnaast heeft Podiumkunst.net het ontwerp van de digitale infrastructuur voor de knowledge graph gereed en vertellen we je meer over de Informatieplanner van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Tot slot duiken we in het Living Lab Open Cultuurdata project voor online culturele producties.

Webversie ‚Üí

In de maart nieuwsbrief introduceert Eric van Balkum, voorzitter van de werkgroep metadata, het nieuwe pilotproject van Podiumkunst.net: Musidesk ouverture. Ook geven we je een tipje van de sluier van de expositie Zeur niet! die vanaf 8 april in het Allard Pierson te bekijken is. Daarnaast belichten we de belangrijkste zaken uit het Podiumkunst.net jaarplan 2022 en tippen we je op wat leesvoer met het Theaterkrant Magazine maart 2022. Tot slot de reddingsactie van de bladmuziek van de Belgische Openbare Omroep en vertellen we je hoe jij kunt bijdragen aan ūüíôhet behoud van het Oekra√Įense cultureel erfgoedūüíõ nu het land onder vuur ligt.

Webversie ‚Üí

In de tweede nieuwsbrief van het jaar zetten we een pilotproject in het zonnetje met de mini-docu van het Frans Elsen Septet met Frank Jochemsen. Ook duiken we in het depot van consortiumpartner Allard Pierson en vertelt Syds Wiersma in de NDE-podcastserie over zijn successen, missers en dromen bij het Fries Film en Audio Archief. Daarnaast blikken we terug op het inspirerende Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent waar o.a. de AI position paper werd gepresenteerd. Tot slot heten we onze nieuwe domeincoördinator muziek, Sem de Jongh, welkom bij het team van Podiumkunst.net.

Webversie ‚Üí

In deze nieuwsbrief trappen we 2022 af met een terugblik op het eerste jaar van Podiumkunst.net: de communicatie activiteiten in een notendop. Daarnaast duiken we in het depot van de Stichting Omroep Muziek en geven we je een uniek kijkje in het proces achter de instroom van de archieven van Nederlands Dans Theater in het Digitaal Audiovisueel Archief Nederland van Beeld en Geluid. Ook geven we samen met DEN een update over het oeuvre-platform van Louis Andriessen. Tot slot nemen we afscheid van een aantal Podiumkunst.net teamleden en verwelkomen we er ook alvast één!

Nieuwsbrieven 2021

Webversie ‚Üí

In de laatste nieuwsbrief van 2021 sluiten we het jaar af met de laatste interviews uit de directieraad reeks. Hans van Keulen van het Allard Pierson en Paul Cornelisse van Stichting Omroep Muziek (SOM) zijn aan het woord. Samen met de NTR en NPO Radio 4 heeft SOM de 18-delige podcastserie Hilversumse Muziekschatten ge√Įnitieerd. Zeker het beluisteren waard! Daarnaast lichten we het pilotproject Theatercollectieven in Nederland uit en vertellen we je meer over het Polifonia project rondom Europees muzikaal erfgoed. Tot slot kijken we uit naar het inluiden van 2022 met het Digitaal Erfgoed Nieuwsjaarevent van NDE, NADD en Podiumkunst.net.

Webversie ‚Üí

In de november nieuwsbrief lichten we het Theaterjaarboek 2020/2021 uit; de eerste editie die tot stand is gekomen in samenwerking met Podiumkunst.net. Daarnaast vertellen we je alles over het pilotproject rondom The Need for Legacy. We gaan verder met de interviewreeks met de Podiumkunst.net directieraadleden en introduceren een nieuwe reeks; Een duik in het depot. Zowel Lucia van Heteren van Sitchting BPN als Susan Beckers van Muziekweb nemen het woord. Tot slot blikken we terug op het Podiumkunst.net evenement De sleutel van de schatkamer.

Webversie ‚Üí

In deze nieuwsbrief delen we onze liefde voor jazz met het Nederlands Jazz Archief en het Archief Wereldomroep. We bieden je tools, tips en trainingen aan voor het digitaliseren van collecties uit de podiumkunsten en we vieren 100 jaar Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast kondigen we de start van de Maand van het Digitaal Erfgoed aan en nodigen we je uit voor het Podiumkunst.net evenement: De sleutel van de schatkamer op 4 november!

Webversie ‚Üí

In deze nieuwsbrief alles over metadata! Wat is metadata precies en waarom heeft Podiumkunst.net gekozen voor het RDA-model? Het model wordt onder andere toegepast op het pilotproject Nederlandse Bachvereniging metadateren. Domeincoördinator muziek, Marjon van Schendel, en muziekbibliothecaris, Paula Quint, lichten het belang van standaardisatie in de erfgoedsector verder toe. Daarnaast zetten we de interviewreeks met de directieraadleden van Podiumkunst.net voort. Dit keer aan het woord: Eppo van Nispen tot Sevenaer namens Beeld en Geluid en Margreet Teunissen namens Muziekweb.

Webversie ‚Üí

In deze zomereditie van de Podiumkunst.net nieuwsbrieven houden we het kort maar krachtig. Op 15 juli tekende ons consortium de offici√ęle overeenkomst; Podiumkunst.net kan met volle vaart vooruit! Ook onze domeinco√∂rdinator Simon van den Berg komt aan het woord met zijn kijk op het domein theater. Daarnaast zou het geen zomereditie zijn zonder een aantal leuke zomertips. De voorstelling van de documentaire Summer of Soul 2021 is te bekijken in de Melkweg Amsterdam en krijg de zomer in je bol met het lied Zandvoort bij de zee van Louis Davids!

Webversie ‚Üí

In de eerste nieuwsbrief van Podiumkunst.net vieren we de lancering van de gloednieuwe website www.podiumkunst.net en de social media kanalen. Ook leer je onze programmamanager Monique in het Veld en directieraad lid Remco van Rijn van Stichting Theater in Nederland kennen. We staan stil bij het overlijden van Louis Andriessen en vertellen meer over het pilotproject rondom Nederlands bekendste componist. Verder blikken we terug op de succesvolle webinar ‘De liefde voor muziek’ en belichten we collecties van Allard Pierson en Stichting Theater in Nederland.