.

Podiumkunst.net ondertekent NDE-manifest

Podiumkunst.net bestaat alweer twee jaar. Een goede reden om het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed te ondertekenen. “Bij onze activiteiten zijn de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed leidend,” benadrukt programmamanager Monique in het Veld.

NDE-netwerkmanager Wilbert Helmus en Podiumkunst.net-programmamanager Monique in het Veld met het ondertekende manifest

“We zijn druk bezig om de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed, zoals die ontwikkeld wordt binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, ook geschikt te maken voor podiumkunsterfgoed. Daarmee sluiten we aan op de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur,” zegt Monique. “Zo kunnen we de collecties van onze netwerkdeelnemers beter met elkaar verbinden; ook wordt het beschikbare collectiemateriaal beter vindbaar. Hierbij maken we gebruik van de binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkelde tools, zoals het Datasetregister en het Termennetwerk.”

Archieven beschrijven

Er staan nog allerlei andere activiteiten op het programma. “We hebben een excel template ontwikkeld waarmee kleine gezelschappen, orkesten en andere culturele organisaties hun archief kunnen beschrijven. Een mooie ontwikkeling want hier ligt nog veel werk. Het template sluit overigens goed aan op de door ons gekozen RDA-modellering om metadata van muziek- en podiumkunstcollecties te publiceren en met elkaar te verbinden.”

Eerste terminologiebron

“Verder is de eerste Podiumkunst.net-terminologiebron, ‘Uitvoeringsmedium’, gereedgekomen. En we zijn in gesprek over de opbouw van een eigen triple store en de inzet van de LDWizard, een tool om een csv-bestand om te zetten in linked data. Zodra we in het voorjaar van 2023 deze en andere zaken verder hebben uitgewerkt, komt de aansluiting op de digitale infrastructuur echt in beeld en maken we onderdeel uit van het netwerk van erfgoedinformatie.”

met dank aan NDE