.

Oeuvre-platform brengt Louis Andriessen naar de toekomst

Louis Andriessen componeerde voor kleine en grote ensembles, voor concertzalen en het theater, in samenwerking met o.a. Robert Wilson, Beppie Blankert, Bianca van Dillen, Peter Greenaway en Hal Hartley. Zijn rijke oeuvre is verbonden met diverse disciplines binnen de podiumkunsten. Het uitwerken van een platform voor Louis Andriessen vormt een belangrijke casus voor DEN en Podiumkunst.net. Dit project zal digitale materialen uit archieven in de podiumkunsten met elkaar verbinden en voor verschillende gebruikersgroepen toegankelijk maken. Dit traject levert bovendien kennis, tools en inzichten op om ook archieven van andere componisten en ensembles te kunnen ontsluiten. Die kennis en materialen kunnen we vervolgens beschikbaar maken voor musici, studenten en leerlingen en andere makers.

Een eerste uitwerking van het DEN model 'The I in Archive' rond Louis Andriessen. © Schilderij: Pieter Verdonschot, Foto: Mark Kohn, Mindmap: Mirjam Zegers, work in progress mbv Mural

Aanpak van het traject

Marjon van Schendel als domein-coördinator Muziek van Podiumkunst.net en Jan-Jaap Kassies van SOM werken aan een inventarisatie van de bronnen en de uitwerking van een metadatamodel muziek. Hiermee kunnen zij de diverse archiefmaterialen rond muzikale werken en producties uniform beschrijven en koppelingen tussen de verschillende collecties leggen.

Er is gestart met het samenstellen van de complete lijst van werken van Andriessen (het portfolio). Dit was eenvoudig te vinden: Andriessen schreef al zijn werken met pen op in een groot kasboek uit de jaren vijftig. Daarnaast vormden bijvoorbeeld de Theater Encylopedie en Stichting Omroep Muziek belangrijke bronnen. Om het portfolio te kunnen raadplegen, zijn ook titels en jaartallen van alle composities gewenst, evenals de namen en rollen van degenen die betrokken waren bij de uitvoeringen en opnames. Deze informatie vormt relevante metadata. Bijvoorbeeld titel, premièredata, opdrachtgevers, uitvoerenden en artistiek team.

Voor dit traject heeft Mirjam Zegers (voormalig personal assistent van Louis Andriessen en coördinator Curatorial Practices in Music bij ArtEZ conservatorium in Zwolle) het I in Archive model gebruikt als onderlegger om naast het portfolio ook de signature en lineage van Andriessen uit te werken.