.

Ik zou je het liefste in een doosje willen doen…

Middag over archivering van musicaltheater

Woensdag 19 oktober 14:00 – 15:30
Universiteitstheater Amsterdam (Nieuwe Doelenstraat 16)

Make-up koffer van Willem Nijholt in de tentoonstelling Zeur niet! in het Allard Pierson. Foto: David Hup

‘Als er over 50 jaar een musicaltentoonstelling zou zijn, wat moet er dan vandaag de dag gebeuren om dat mogelijk te maken?’ Deze vraag staat centraal tijdens een middag die op woensdag 19 oktober in het Universiteitstheater wordt georganiseerd. Vanuit verschillende invalshoeken worden het belang van, tips voor, en ervaringen met theaterarchivering besproken. Nuttig voor iedereen die zelf met eigen archief aan de slag wilt gaan.

Theater is een vluchtig medium: na het slotapplaus is de voorstelling weg. Dus hoe bewaar je een voorstelling op een duurzame manier voor de toekomst? Pia Douwes, Rudy Hellewegen, Marco de Koning en Sanne Thierens komen hun ervaringen vertellen, en medewerkers van de Theatercollectie van het Allard Pierson en Podiumkunst.net geven presentaties.

De bijeenkomst is voornamelijk bedoeld voor producenten en theatermakers die zelf aan de slag willen gaan met hun archief, maar is ook open voor andere geïnteresseerden. Tijdens de middag krijg je tips over een handige aanpak, leer je over het belang van het goed archiveren van voorstellingen en waar je hulp kunt vragen, en hoor je verschillende ervaringen van mensen die al met archivering bezig zijn.

De middag wordt georganiseerd vanuit de tentoonstelling Zeur Niet!, over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, die nog t/m 30 oktober te zien is in het Allard Pierson. Na afloop van de middag in het Universiteitstheater is bezoek aan de tentoonstelling mogelijk. Toegang is gratis; aanmelden vóór 17 oktober.

Programma

13:45 Inloop Universiteitstheater

14:00 Welkomstwoord door Hans van Keulen

14:05 Inleiding over de Theatercollectie – Presentatie Hans van Keulen (Conservator Uitvoerende Kunsten bij Allard Pierson)

14:20 Onderzoek in de archieven – Vraaggesprek met Sanne Thierens over haar onderzoek naar de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

14:35 Archiveren voor Dummies – Presentatie Guido Jansen (Podiumkunst.net)

14:50 Van eigen archief naar museum – Vraaggesprek met Pia Douwes, Rudy Hellewegen en Marco de Koning over het archief van Evert Douwes en de plannen voor een Musicalmuseum

15:20 Afsluiting door Hans van Keulen

15:25 Wandelen naar Allard Pierson voor borrel en tentoonstelling Zeur Niet!

15:30 Borrel/tentoonstellingsbezoek

17:00 Sluiting museum