.

Evenement Blik op digitaal dekoloniseren: De podiumkunst-verhalen van toen, nu en dan

De behoefte van een nieuwe generatie is dan ook: gezamenlijk ontdekken dat er al mensen waren die wielen uitvonden en wier ‘legacies’ jou de weg kunnen wijzen. Want ook al ben je niet de eerste, de weg die je gaat kan eenzaam zijn als je voorgangers niet zichtbaar genoeg zijn.

De archieven van de podiumkunsten bevatten de verhalen van de makers die voorgingen. Door canonvorming zijn grote namen goed bekend en uitgebreid gedocumenteerd. Maar wat hebben we eigenlijk bewaard van kleine namen of vergeten verhalen, die eerder onbenoemd bleven? 

Welke verhalen van makers van kleur zijn terug te vinden in de archieven van de podiumkunsten? Hoe kunnen we die verder verkennen en er een (nieuw) licht op schijnen? Zodat nieuwe, of juist oude, verhalen op de voorgrond komen. En welk materiaal is nog niet veiliggesteld of ontsloten voor publiek?

We nodigen studenten en pas afgestudeerden van theaterscholen, conservatoria en erfgoedopleidingen uit om samen de podiumkunstarchieven te verkennen. 

Podiumkunst.net, in samenwerking met The Need for Legacy, de Reinwardt Academie en de Universiteit van Maastricht, nodigt verschillende professionals uit die archiefmateriaal meebrengen van Nederlandse makers van kleur en/of met een migratieachtergrond. Samen verdiepen we ons in dit materiaal om te komen tot acties. Wat willen we hiermee doen? En wat moeten we ermee doen? 

Ben je student of pas afgestudeerd aan een theater- of erfgoedopleiding of een conservatorium? En wil je samen met ons de archieven van de podiumkunsten verkennen? Meld je dan aan voor dit event! 

Waar en wanneer?

Reinwardt Academie
Hortusplantsoen 2
1018 TZ Amsterdam

Vrijdag 20 mei 2022
11:00 – 15:00 uur
incl. lunch

Programma

Maarten van Hinte – acteur, regisseur
Maarten neemt archiefmateriaal (scripts, notulen, brieven) rondom het maakproces mee van producties bij De Nieuw Amsterdam waar hij mee heeft gewerkt, onder andere in samenwerking met Rufus Collins.

Frederieke van Wijk – Allard Pierson/Theatercollectie
Frederieke neemt materiaal uit de Theatercollectie/Allard Pierson mee: materiaal vanuit de Nederlandse hiphop, als ook Nederlandse beschouwingen van de Indonesische cultuur/culturele uitingen. Hoe werd daar toen naar gekeken? Welke andere perspectieven zijn er (die we niet hebben bewaard)? Hoe kijken we daar nu naar?

Ellen de Vries – schrijver, onderzoeker en initiator van multimedia-producties
Ellen neemt archiefmateriaal rondom Majoie Hajary mee, die tijdens de tweede wereldoorlog bleef spelen. Via foto’s wordt er onderzoek gedaan naar het netwerk rondom Majoie en bekijken we partituren van Majoie.