Die Zauberflöte is gecomponeerd door Mozart. Die Zauberflöte is gemaakt in 1791. Die Zauberflöte is een opera. Dit zijn niet alleen feiten over de beroemde opera van Mozart, maar voorbeelden van triples. Een triple bestaat uit een onderwerp, eigenschap en object en deze data vormen de basis voor het verbinden van collecties uit de podiumkunsten. Op woensdag 13 maart gaan we jou laten zien hoe wij bij Podiumkunst.net deze data verzamelen, ordenen, verbinden, publiceren en gebruiken in de Podiumkunst.net Widget!
We nodigen je uit voor ons derde netwerkevenement in het Burgerweeshuis in Deventer. We komen samen met één gezamenlijk doel voor ogen; grote stappen zetten in de digitale infrastructuur van ons podiumkunst-erfgoed om deze toegankelijk en bruikbaar te maken voor iedereen! We maken de stappen inzichtelijk met verhalen en collecties uit de opera. We maken de stappen praktisch met een interactieve data-game. En we maken het natuurlijk gezellig met een spetterende performance en netwerkborrel!
Praktische informatie
Burgerweeshuis
Bagijnenstraat 9
7411 PT Deventer
woensdag 13 maart
10:30 – 17:30
incl. lunch en borrel
Programma
10:30 – 11:00
🙋♀️ Inloop
11:00 – 11:15
😃 Welkom en inleiding
11:15 – 12:00
Keynote: Een cascade van innovatie
Door te werken met steeds geavanceerdere technologie vernieuwt het veld van de podiumkunsten in alle facetten. Van de inrichting van het maakproces tot de samenwerkingspartners en van de financiële structuren tot de wijze waarop we archiveren en kennis delen. Marijke Hessels, tech dramaturg bij Ulrike Quade Company, licht toe hoe deze veranderingen de noodzaak voor verslaglegging en archivering onderstreept. Ze deelt haar bevindingen uit de praktijk van een theatergezelschap dat als doel heeft het artistieke maakproces te documenteren terwijl het plaatsvindt, en welke inzichten en vragen dat tot nu toe oplevert.
12:00 – 13:00
🍴 Lunch
13:00 – 14:00
De kracht van verbonden data
Linked data belooft beter zoekvragen te kunnen beantwoorden, én brengt verbonden collecties pas écht tot leven. In deze gezamenlijke sessie laten we vanuit verschillende kanten zien hoe we van afzonderlijke collectiegegevens tot Linked Data komen, en van Linked Data tot verrijkte toegankelijke diensten voor liefhebbers, onderzoekers en andere geïnteresseerden.
13:00 – 13:20
Muziekschatten: van records naar linked data-entiteiten
Kun je Linked Data publiceren als je nog werkt met een meer traditioneel systeem? Hoe doe je dat? Waar moet je dan rekening mee houden? Eric van Balkum deelt de lessen van het omzetten van de Muziekschatten-records naar Linked Data volgens de RDA-standaard.
13:20 – 13:35
Naar een betere Theaterencyclopedie met gelinkte bronnen
De Theaterencyclopedie is dé online bron voor informatie over het Nederlandse theater en haar geschiedenis. Maar zelfs de Theaterencyclopedie verbetert door gebruik te maken van linked data. Milco Feijnenbuik vertelt aan de hand van een casus in samenwerking met het Nationaal Archief wat gekoppelde bronnen betekenen voor de bezoekers van de Theaterencyclopedie en wat deze koppelingen opleveren.
13:35 – 13:45
De Podiumkunst.net-widget: de ingang naar verbonden podiumkunsten
Kun je op je website toegang geven tot verbonden podiumkunsterfgoed zonder technische kennis? Jazeker! Mirjam Verloop van Podiumkunst.net laat de Podiumkunst.net-widget zien. Dit is een werkend eerste concept dat Linked Data toegankelijk maakt, en is eenvoudig toe te voegen aan iedere website.
13:45 – 14:00
Creatief hergebruik in de praktijk: Figaro door de eeuwen heen
De avonturen van Figaro zijn leidend geweest voor verschillende toneelstukken en opera’s door de eeuwen heen. Hoe kun je zijn fictieve levensloop volgen door al deze stukken aan elkaar te verbinden? Niek Idelenburg van Holland Opera vertelt over de inspiratie die hij hierin vond voor zijn opera De scheiding van Figaro (2022).
14:00 – 14:30
☕️ Koffie/thee pauze
14:30 – 15:45
The Triple Games
Tijdens The Triple Games gaan we hands-on aan de slag met het creëren en interpreteren van triple datasets. In 1 uur spelen we 2 verschillende spellen met 3 keer zo veel data!
- Triple W: wie, wat, waarmee?: maak kennis met de principes van Linked Data met dit kaartspel
- Linked Open Dating: met een triple die iets zegt over jou leer je in drietallen andere aanwezigen beter kennen
15:45 – 16:15
Afsluitende act MYRIAM: Een opera trip
In de horrorklassieker, The Hunger door Whitley Strieber, heeft Myriam het eeuwige leven. Mezzo-soprano Els Mondelaers en sopraan Rianne Wilbers brengen het eenzame bestaan van Myriam tot leven met deze interdisciplinaire opera. Els en Rianne combineren hun talenten in de performance waar modern-klassieke invloeden, pop en electro elkaar ontmoeten.
16:15 – 17:30
🥂 Borrel