.

← Over Ons

Wat is Podiumkunst.net?

Er wordt in Nederland veel theater en muziek gemaakt van een hoog kwalitatief niveau. Van veel van die voorstellingen en concerten bestaan beeld- of geluidsopnames. Daarnaast zijn er programmaboekjes, bladmuziek, recensies, registraties, foto’s en andere blijvende herinneringen aan al die prachtige podiumkunst.

Podiumkunst.net verbindt de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten en stelt deze open voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed, dat de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend maakt en een inspiratiebron voor makers van nu en de toekomst kan vormen.

Daarvoor gaat Podiumkunst.net:

Podiumkunst.net is een netwerk

In Nederland zijn er veel instellingen en gezelschappen in de podiumkunsten. Podiumkunst.net gaat intensief met hen samenwerken met als doel hun digitale collecties tot één groot online podiumkunsten netwerk om te vormen. Elke instelling blijft eigenaar en verantwoordelijk voor zijn eigen collectie in dit levende archief.

Podiumkunst.net zorgt voor:

Podiumkunst.net is een bron van inspiratie

Veel jonge muzikanten en theatermakers hebben behoefte aan een historische context. Nu is die vaak niet of nauwelijks te vinden. Ook onderzoekers en liefhebbers kunnen de verbanden tussen uitvoeringen of een compleet overzicht van het werk van een acteur, regisseur, dirigent of componist niet in één oogopslag vinden. Podiumkunst.net wil in die behoefte voorzien, en daarmee liefhebbers, onderzoekers en kunstenaars inspireren, zodat ook de toekomst van de podiumkunsten gewaarborgd blijft.

Podiumkunst.net wil een centraal toegankelijk netwerk van digitale collecties creëren, een netwerk dat met een simpele muisklik te bereiken is en waarin iedereen zich kan onderdompelen in de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten.

Door oude en nieuwe collecties bij elkaar te brengen, ontstaat een completer en diverser beeld van de geschiedenis van de podiumkunsten. Door nieuwe verbindingen tussen digitale collecties wordt de geschiedenis nieuw leven ingeblazen.

Wat doet Podiumkunst.net?