Ontwerpen voor locatietheater

Vele ontwerpers, schrijvers, acteurs en andere creatives werken niet voor of vanuit een producerende instelling en zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de opzet en het beheer van hun archief. Met het project Ontwerpen voor locatietheater gaan Podiumkunst.net en Het Dynamisch Archief onderzoeken of en hoe het archiefsysteem van het Dynamisch Archief bruikbaar is voor de vele zelfstandigen in de podiumkunstensector.

Locatietheater

De geschiedschrijving van de ontwikkelingen in het Nederlandse theater van pakweg de afgelopen vijftig jaar is redelijk schamel. Gelukkig zijn het afgelopen jaar twee boeken verschenen, die elk vanuit een eigen opzet een belangrijk aspect van het theater behandelden: De Collectieven van Constant Meijers (red.) en Dutch Mime van Marijn de Langen. Doordenkend op deze thema’s richt Podiumkunst.net zich de komende jaren op een derde belangrijke poot van de recente Nederlandse theatergeschiedenis: locatietheater.

Verrijken van gegevens

Het project onderzoekt archivering van het werk en documentatie van vijf zelfstandigen die de afgelopen +/- 30 jaar hebben meegewerkt aan locatietheaterproducties. Hun archief wordt gebruikt voor het illustreren (verrijken) van de gegevens van vijf locatievoorstellingen in De Theatercollectie bij Allard Pierson. Zo wordt een online presentatie samengesteld op Theaterencylopedie.nl en komt er een publicatie in de Theaterkrant Magazine. Daarnaast rapporteert het project over de meerwaarde van het Dynamisch Archief op basis van onderzoek onder de belanghebbenden.

Projectteam

In dit project wordt samengewerkt door Podiumkunst.net, Allard Pierson, Stichting Theater in Nederland (TiN), het Dynamisch Archief en Theaterkrant.

Beeld: Kamerich & Budwilowitz

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Simon van den Berg
Domeincoördinator theater
simon@podiumkunst.net

Laatste nieuws Ontwerpen voor locatietheater