Inventarisatie Nederlandse dansfilms

Podiumkunst.net, Cinedans en maker van dansproducties Jellie Dekker willen samen komen tot een volledige inventarisatie en beschrijving van in Nederland gerealiseerde dansfilms.

Zo lang er gefilmd is, speelt dans een rol. Het is bij uitstek een kunstvorm die gaat over zowel vergankelijkheid, als een bijzondere, en soms zeer cameragenieke, vorm van uitdrukken. Voor filmers is het van oudsher een uitdaging om deze kunstvorm op camera te vangen en te vertalen naar een scherm.

Het oudste dansfilmmateriaal, uit 1920, bevindt zich in het archief van Eye Filmmuseum Amsterdam. Eind jaren vijftig is het vooral de verdienste van regisseur Joes Odufré en choreograaf Hans van Manen dat niet alleen choreografieën werden vastgelegd voor televisie, maar dat er ook speciale programma’s werden gemaakt over de geschiedenis van de dans. Dit alles om deze nog relatief onbekende kunstvorm bij een breder publiek te introduceren. Vervolgens ontwikkelde het genre zich in verschillende richtingen en werden tal van dansfilmproducties gemaakt voor tv en bioscoop. Deze films zijn te vinden in diverse archieven, zoals bij Beeld & Geluid, Eye Filmmuseum en in eigen beheer van kleine gezelschappen of individuele makers. Sinds 2003 beheert Cinedans een eigen archief, dat jaarlijks groeit.

Met dit project gaan Podiumkunst.net, Cinedans en maker Jellie Dekker een complete inventarisatie maken van dansfilms die in Nederland vanaf 1920 tot heden zijn gemaakt en deze op één centrale plek doorzoekbaar maken. Ook willen we de archieven openstellen en de dansfilms aan het publiek presenteren.

Beeld: Man in Motion by director Noud Heerkens, 1995, dancer Ton Lutgerink Foto Rinie Bleeker

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Guido Jansen
Coördinator deskundigheidsbevordering
guido@podiumkunst.net

Laatste nieuws Inventarisatie Nederlandse dansfilms