podiumkunst.net-logo-wit-rgb-transparant

Het Archief van De School

Op 15 januari 2024 sloot De School haar deuren voor de allerlaatste keer. Vanaf de eerste vrijdagavond in 2016 tot aan de 66 uur durende grand finale, fungeerde de voormalige technische school aan de Dr. Jan van Breemenstraat als een constant evoluerende plek. De club ruimtes vormden het kloppende hart van het geheel en functioneerden als springplank voor zowel nationale als internationale talenten en gevestigde namen. Een kruisbestuiving van muziek, kunst en cultuur vormde de basis van het gebouw en zorgde voor talloze ochtenden, middagen en avonden waar velen blijvende herinneringen aan hebben.

Vier maanden na het laatste evenement lanceert De School ‘Het Archief‘, een digitaal geluidsarchief dat acht jaar clubgeschiedenis in Amsterdam vastlegt. Dit geluidsarchief, verkregen uit eigen bestaande archieven, bevat honderden (live) sets van artiesten die de club hebben gevormd en voor het eerst het daglicht zien op een nieuw ontwikkelde website. Het platform fungeert als een tijdcapsule, die het belang van archivering benadrukt en grotere trends in de clubcultuur weerspiegelt, waaronder lokale ontwikkelingen, subcultuur evolutie, interculturele banden, curatoriële veranderingen en de staat van de (elektronische) muziek en Amsterdamse clubcultuur tussen 2016 en 2024.

In nauwe samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam, Podiumkunst.net en MixCloud, laat Het Archief de tijdloze betekenis van clubcultuur zien. Om ons archiveringsproces inzichtelijk te maken voor anderen, hebben we een handleiding samengesteld. Hierin worden de stappen beschreven om je eigen geluidsarchief op te zetten. Ons doel is anderen te motiveren en inspireren, en dus is dit ook een oproep aan gelijkgestemde organisaties om het belang van archivering te erkennen en clubcultuur te blijven vastleggen. Je kunt de handleiding vinden onder het kopje “Open Manual” op de website.

Het Archief had nooit ontwikkeld kunnen worden zonder de artiesten die de basis hebben gelegd voor het bestaan van De School. Door de jaren heen transformeerden opkomende lokale talenten tot nationale helden en maakten de clubruimtes hun eigen. Internationale artiesten vonden herhaaldelijk hun weg naar Nieuw-West en verrijken het Amsterdamse nachtleven. We willen alle artiesten vanuit de grond van ons hart bedanken- niet alleen voor de tijd toen, maar ook voor het publiekelijk maken en archiveren van hun set(s) nu.

Het Archief staat nu online op een nieuw ontwikkelt platform, deze is hier te bezoeken. Press play, and pass it on!

Alle sets in Het Archief zijn handmatig geëxtraheerd uit bestaande geluidsbestanden. Ondanks onze inspanningen om de kans op menselijke fouten te minimaliseren, kunnen er kleine fouten optreden, zoals een onjuist begin of einde van een set. Sets die in De School hebben plaatsgevonden maar niet in Het Archief te vinden zijn, zijn ofwel niet opgenomen, of de betreffende artiest(en) heeft/hebben gevraagd om deze niet te publiceren.

Beeld: Angelina Nikolayeva

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Miles Niemeijer
Adviseur muziek
miles@podiumkunst.net

Laatste nieuws Het Archief van De School