Duurzaam met De Dijk

Eén van de dingen die uniek zijn aan de archieven binnen de podiumkunsten, is de relatief korte levensduur van gezelschappen en instellingen. Na ongeveer 35 jaar houden de meeste initiatieven op te bestaan. Waar gaan deze archieven naartoe? Hoe kunnen deze bewaard worden of worden overgedragen? En hoe sluiten deze aan op de digitale infrastructuur van Podiumkunst.net? 

Na 41 jaar heeft de band De Dijk in december 2022 hun laatste concert gegeven. Daarom willen ze graag hun archief bewaren en beschikbaar houden. Onder begeleiding van Podiumkunst.net worden zij op weg geholpen hun archief in kaart te brengen, te ordenen en te digitaliseren om op langere termijn beschikbaar te houden bij het Stadsarchief Amsterdam en andere archieven. 

De Dijk, Stadsarchief Amsterdam en Podiumkunst.net gaan gefaseerd te werk:

  • Fase 1 (april 2023 – januari 2025): Inventarisatie en overdracht van het kantoorarchief
  • Fase 2 (februari 2025 – ): Inventarisatie en overdracht websites en social media
  • Fase 3 (februari 2025 – ): Inventarisatie, digitalisatie en overdracht van het audiovisuele archief
  • Fase 4: Inventarisatie en overdracht van de werkarchieven van de bandleden
  • Fase 5: Inventarisatie en overdracht van objecten naar een nader te bepalen archiefbeheerder

 

De ambitie van De Dijk is groot. Er wordt gesproken over de droom om alle materialen via Linked Open Data beschikbaar te stellen. Om van deze droom werkelijkheid te maken zijn er al flinke stappen gezet in de inventarisatie van dit muzikale archief. Ten eerste is er een grove inventarisatie gedaan van het archief met behulp van richtlijnen en een standaardsjabloon van Project TRACKS. In overleg met het Stadsarchief Amsterdam is er een aangepaste versie van dit sjabloon gemaakt die aansluit bij hun kaders. Vervolgens is er gekeken naar wat er bewaard moet worden en wat niet. Na het materiaal veilig te verpakken is het kantoorarchief overgedragen naar het Stadsarchief Amsterdam. Zij werken de komende maanden aan het beschrijven van dit deel van het archief van de Dijk, zodat het ontsloten kan worden. Ook worden er plannen gemaakt voor de overdracht van de rest van het materiaal, zowel fysiek als digitaal. 

Op basis van de opgedane kennis worden vervolgstappen vastgesteld. Wat moet er nog gedigitaliseerd worden uit het audiovisuele archief? Welke archiefbeheerder kan de objecten uit het archief van de Dijk overnemen? Hoe kan het archief gekoppeld worden aan de digitale infrastructuur van Podiumkunst.net om het materiaal beschikbaar te stellen en te verbinden? Het project is een belangrijke stap in de waarborging van de Nederlandse popmuziek. 

Dit project vormt input voor het ontwikkelen van handvatten en richtingwijzers voor andere instellingen en gezelschappen die hun archief duurzaam willen overdragen nadat zij stoppen met hun werkzaamheden. 

Fase 1: Kantoorarchief

Kladjes, contracten en interviews: archief van band De Dijk straks voor iedereen toegankelijk

Nu bekijken via AT5

sgsgs

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Marit Adriaanse
Coördinator archiveren
marit@podiumkunst.net

Laatste nieuws Duurzaam met De Dijk