podiumkunst.net-logo-wit-rgb-transparant

De Rob Touber Sound

Journalist Frank Jochemsen en kleinkunstkenner Jim Immig hebben na een jarenlange speurtocht een immense hoeveelheid verloren gewaande liedjes gevonden die geproduceerd zijn door de legendarische televisieregisseur en platenproducer Rob Touber (1936-1975).

In de omvangrijke cultuurhistorische vondst van honderden liedjes zit veel repertoire van comédienne Adele Bloemendaal, zangeres Jenny Arean en zanger Gerard Cox. Tussen de honderden liedjes die Immig en Jochemsen vonden zitten onbekende liedteksten van Drs. P, Lennaert Nijgh, Michel van der Plas, Jaap van de Merwe en Jules de Corte. De begeleidende orkesten staan onder leiding van Ruud Bos, Herman Schoonderwalt, Bert Paige en Rogier van Otterloo. Ook vonden de onderzoekers enkele totaal vergeten liedjes van Rob de Nijs, Liesbeth List en André van Duin.

De liedjes werden allemaal geproduceerd door Touber in de periode 1965-1975 en zijn door de onderzoekers gevonden op honderden analoge geluidsbanden in het Nederlands Jazz Archief, de Theatercollectie van Allard Pierson, de persoonlijke archieven van componist Ruud Bos, Jenny Arean en Gerard Cox, en in de nalatenschap van Rob Touber zelf bij Beeld en Geluid. Al het materiaal is door Jochemsen en Immig hoogwaardig gedigitaliseerd en onderzocht waarbij verrassende ontdekkingen werden gedaan.

Omdat het materiaal dat Immig en Jochemsen gevonden hebben de tand des tijds glorieus heeft doorstaan, hebben de onderzoekers besloten om alles met de rest van de wereld te delen in een uitgebreide podcast-serie genaamd De Rob Touber Sound. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door Allard Pierson en Podiumkunst.net en gaat van start op 19 april 2023. Op dezelfde datum komt de VPRO via NPO Docs met de inleidende audiodocumentaire Rob Touber – Octopus van de liedkunst, over Touber en de vondst van Immig en Jochemsen.

Voor de podcastserie gaan ze in gesprek met artiesten en betrokkenen waaronder Gerard Cox, Ruud Bos, Willem Nijholt, Jenny Arean, Rob van de Meeberg, Dick Bakker, Ivo de Wijs en Boudewijn de Groot.

Audiodocumentaire Rob Touber – Octopus van de liedkunst
nu luisteren

Podcastserie De Rob Touber Sound
nu luisteren Apple podcasts
nu luisteren Google podcasts

Eervolle vermelding Zilveren Reismicrofoon 2023
juryrapport

Beeld: Beeld & Geluid

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Monique in het Veld
Programmamanager Podiumkunst.net
monique@podiumkunst.net

Laatste nieuws De Rob Touber Sound