Roadburn Festival is als evenement zich buitengewoon bewust van de eigen gemeenschap. De afgelopen 26 jaar heeft het een gemeenschap opgebouwd die – via de interfaces en platforms die de organisatie voor, tijdens en na het evenement biedt – behoorlijk zelfbewust en nieuwsgierig is naar zijn eigen aard. Het festival is ontstaan uit een viering van de zware psychedelische rock en metal, via subgenres als industrial, stoner, doom, sludge en post-metal, naar een (meer?) grensverleggend aanbod die de curatie van muziek omvat die als zwaar wordt gepresenteerd en ervaren. Naast deze muzikale curatie heeft het festival ook inclusie, vriendschap en gemeenschapswaarden bevorderd.
Omdat het organiseren van de volgende editie(s) altijd de boventoon voert voor de festivalorganisatoren, lijken ze niet toe te komen aan het verzamelen, waarderen, onderzoeken en/of presenteren van het eigene. Kunnen erfgoedprofessionals hierbij helpen? Welke instrumenten kunnen worden ingezet om iets dat slechts een keer per jaar lijkt te bestaan te koesteren? Welke verhalen doen ertoe, en voor wie? Kan het benaderen van erfgoedfestivals als immaterieel erfgoed hen helpen in het versterken van de eigen positie binnen het culturele veld? Kan zo de sector geholpen worden om de maatschappelijke meerwaarde beter over het voetlicht te brengen?
Met het ‘Archiving Heaviness’ project willen de Reinwardt Academie, 013 en Podiumkunst.net Roadburn antwoord helpen geven op deze vragen. Dit doen we met een primeur tijdens Roadburn 2025; de tot nu toe ongebruikte kelder van 013 wordt dit jaar tijdens het festival omgetoverd tot een erfgoedexperiment, met een pop-up tentoonstelling en een Mobile Archive Unit. Bezoekers van het festival worden opgeroepen oude foto’s, flyers, shirts en talloze andere merch of andere betekenisvolle objecten mee te nemen van vorige edities. Deze worden dan live gedigitaliseerd en zijn na afloop voor de eeuwigheid gewaarborgd op het platform van Archival Consciousness. Ieder jaar opnieuw kunnen er dan nieuwe items worden toegevoegd aan dit levend archief.
De kelder van 013 verandert tijdens Roadburn in een levende geheugenmachine. Hier slingeren herinneringen zich langs de muren, worden verhalen gedeeld aan de verzameltafel, en vinden meegebrachte objecten hun plek in verlichte vitrines. Alles ademt een voortdurend proces van verzamelen, verbinden en betekenis geven. Dit vormt samen het emotienetwerk: een manier van archiveren die laat zien dat erfgoed niet iets is dat vastligt, maar iets wat we samen, hier en nu, blijven maken — met het verleden als vertrekpunt en de toekomst in het vizier.
sgsgs
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:
Miles Niemeijer
Coördinator muziek
miles@podiumkunst.net
Heb je vragen over de activiteiten van Podiumkunst.net of ideeën voor samenwerking? Neem dan contact op via communicatie@podiumkunst.net