.

Webinar Archiveren voor Dummies – Absolute beginners: Hoe start ik met mijn digitale archief?

Absolute beginners: Hoe start ik met mijn digitale archief?

Je weet dat je een rijk en waardevol archief in je bezit hebt. Je wil daar op een goede manier zorg voor dragen. Maar hoe en waar begin je? En waar moet je allemaal op letten? In dit eerste webinar van de Archiveren voor dummies-serie helpen we je de eerste stappen zetten naar een duurzaam bewaard digitaal archief.

Webinarreeks Archiveren voor dummies

Met de Archiveren voor Dummies-serie helpen we de podiumkunsten om de touwtjes in eigen handen te nemen. Door een podium te bieden aan experts en praktijkvoorbeelden delen we tools, handvatten, richtlijnen en tips & tricks voor podiumkunstinstellingen om zelfstandig zorg te kunnen dragen voor hun archief. Zodat ze hun schatkamers duurzaam kunnen bewaren en open stellen voor anderen.

Programma

Hoe start ik?

Mariet Calsius en Elias Feys van CEMPER, het Centrum voor Muziek en Podiumerfgoed in Vlaanderen, nemen je mee in het startproces. Hoe krijg je inzicht in wat je in huis hebt? En hoe maak je daarvoor een plan? Ook introduceren ze de online toolbox Project TRACKS waar je handvatten en richtlijnen kunt vinden voor de basiszorg van je archief.

Aan de slag!

Pieter Jongelie, zakelijk leider van orkest De Ereprijs, vertelt vanuit eigen ervaring hoe hij aan de slag is gegaan met het opstellen van een digitaal inventaris van al hun bladmuziek. Hoe pakt hij het aan? Tegen welke obstakels liep hij aan en hoe heeft hij deze uit de weg geholpen? En hoe maken zijn orkestleden gebruik van het archief? 

Orkest De Ereprijs heeft in 2021 deelgenomen aan het DEN Archieftraject, waarbij podiumkunstinstelling werden geholpen eerste stappen te zetten in het archiveren. Podiumkunst.net zet in 2022 het archieftraject voort.

Voor wie?

Deze sessie van Archiveren voor Dummies is voor iedere podiumkunstinstelling die aan het begin staat van hun archief. Van individuele makers tot orkesten en festivals.

Wanneer?

Donderdag 14 april
15:00 – 16:30

Waar?

Zoom link via de aanmelding

Waar?

Wil je ook weten hoe te beginnen? Meld je dan via onderstaande button aan.

Wil je op de hoogte blijven van andere Archiveren voor Dummies-sessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.