.

Voorstelrondje deelnemers Het Archieftraject 2025 van Podiumkunst.net

Op dinsdag 4 maart zijn de vijf geselecteerde deelnemers begonnen aan Het Archieftraject georganiseerd door Podiumkunst.net. Dit jaar ligt de focus volledig op makers, collectieven en organisaties uit de podiumkunsten. De aftrap vond plaats in De Vechtclub in Utrecht, waar de deelnemers en coaches samenkwamen om het vier maanden durende traject officieel te lanceren.

Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers, waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe kan ik in kaart brengen wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het op een efficiënte manier? En wat komt erbij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of publiek? Dit zijn allemaal vragen waar de deelnemende organisaties binnen de design-, digitale cultuur- en podiumkunstsector antwoord op zullen krijgen gedurende de komende vier maanden. 

Maar wie zijn eigenlijk de deelnemers? En wat hopen zij precies uit Het Archieftraject te halen? Maak kennis met hen hieronder!

Theatre Day Productions

Discipline: drama/theater

Theatre Day Productions door Abdallah Mghari.

Sinds 1995 maakt Theatre Day Productions (TDP) drama en theater in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem met en voor kinderen en tieners tussen 9 en 17 jaar. TDP wil dat drama, theater en creatieve activiteiten een vast onderdeel worden van het leven van jonge mensen in Palestina, zodat ze hun individuele en collectieve stem kunnen vinden, hun gevoel van eigenwaarde en hun creatieve leven ontdekken. In samenwerking met Nederlandse artiesten en podiumkunst-organisaties realiseert TDP dit in trainingsprojecten en theaterproducties met Palestijnse artiesten, kinderen en jongeren. Voorstellingen en drama-workshops vinden plaats binnen het formele onderwijssysteem en met lokale organisaties voor kinderen en jongeren. TDP biedt Nederlandse makers een mogelijkheid tot interculturele professionalisering via uitwisselingsprogramma’s in Palestina en in Nederland.

Wat wil Theatre Day Productions met Het Archieftraject bereiken?

Jan Willems: Ons archief bestaat uit veel theaterteksten, eigen creaties in het Engels Nederlands en Arabisch, registraties van voorstellingen, rapportages en campagnes, foto’s, brochures, VHS-banden en nog zoveel meer. Wij hopen ons omvangrijk archief van 30 jaar werk in Nederland en Palestina te ordenen zodat het toegankelijk kan zijn voor onderzoek en algemene interesse. 

Wij willen ons archief aanvullen en updaten volgens een gerichte procedure, en een locatie vinden om het in onder te brengen nadat het is geordend.

De Toneelmakerij

Discipline: jeugdtheater

De Toneelmakerij door Sanne Peper.

De Toneelmakerij maakt uitdagend jeugdtheater voor iedereen die opgroeit in onze snel veranderende wereld. De voorstellingen moedigen kinderen en jongeren aan om zichzelf en de ander te ontmoeten. De Toneelmakerij laat het publiek ervaren dat ze thuis zijn in de wereld maar ook dat deze groter is dan zijzelf. Door het stimuleren van dialoog inspireren ze bezoekers om de wereld en elkaar tegemoet te treden met een nieuwsgierige blik, een kritische geest en een warm hart. 

Wat wil De Toneelmakerij met Het Archieftraject bereiken?

Paulien Geerlings: “Het lijkt de Toneelmakerij interessant om een visie te ontwikkelen op het archiveren van onze legacy in het jeugdtheater. We hebben weliswaar een website met deels een archieffunctie maar het ontbreekt aan systematische aanpak die de verschillende afdelingen overstijgt. Ook wordt er naar alle waarschijnlijkheid veel kennis en expertise niet gedeeld met de buitenwereld en lijkt het ons interessant om erover na te denken hoe we dit op een nieuwe manier kunnen aanpakken. We hebben ons ook aangemeld om het onderwerp archiveren intern op de agenda te zetten en te houden en te zorgen dat zoiets belangrijks, juist bij een vluchtig medium als theater, niet vergeten wordt.” 

Wij willen een visie op wat we wel en niet archiveren en wat we wel en niet openbaar maken (en aan wie). Dit alles hopen we dan ook zo eenvoudig mogelijk te kunnen aanpakken en implementeren.

Theater De Krakeling

Discipline: jeugdtheater

Theater De Krakeling door Roos Trommelen.

Theater De Krakeling houdt zich bezig met toneel, dans, mime, muziektheater, multimedia, poppentheater en beeldende kunst door nieuw talent en gevestigde makers; allemaal gericht op de jeugd. Het doel van Theater De Krakeling is dat alle kinderen de kans krijgen hun wereld te vergroten met theater. 

Wat wil Theater De Krakeling met Het Archieftraject bereiken?

Sophie Lambo: Wij zijn met Podiumkunst.net in gesprek gegaan om het archief van De Krakeling digitaal beschikbaar te maken, zowel de geschiedenis van De Krakeling zelf als de geschiedenis van de ontwikkeling van jeugdtheater podiumkunsten in den brede in Nederland, waar De Krakeling een belangrijke rol in heeft gespeeld. Dit archief zou inclusief verbindingen naar de (nog) bestaande gezelschappen en makers uiterlijk in 2028 actief moeten worden. Hiervoor moeten we een plan maken.

Wij willen ons archief uiterlijk in 2028 digitaal beschikbaar maken zodat de geschiedenis van De Krakeling voor gezelschappen en makers toegankelijk wordt.

Mentos Grote Prijs van Nederland

Discipline: muziek

Prijsuitreiking van De Grote Prijs van Nederland aan Jaïr Faria in 2024.

De Grote Prijs van Nederland is de oudste onafhankelijke muziekcompetitie voor live acts, opgericht vanuit een samenwerking tussen Muziekkrant OOR, de VARA en Lochem Festival. Sinds 1983 krijgt opkomend muzikaal talent de kans om zich verder te ontwikkelen. Veel oud-winnaars en deelnemers als Typhoon, Eefje de Visser, Junkie XL, Loïs Lane, Lucky Fonz III, Opgezwolle, Roosbeef, WIES en Brainpower zijn inmiddels gevestigde namen in de muziekindustrie. 

Wat wil De Grote Prijs van Nederland met Het Archieftraject bereiken?

Willem Bloem: Wij hopen de geschiedenis van de langstlopende muziekcompetitie in Nederland te kunnen blijven waarborgen voor toekomstige generaties maar ook om het contact goed te houden met de (online) community. We willen de beelden vervolgens ook dermate goed categoriseren zodat we onze publicaties inhoudelijk sterk kunnen maken.

Wij willen graag de geschiedenis en ook de deelnemers van de Grote Prijs van Nederland in kaart brengen en dit toegankelijk maken voor het publiek.

Sur Mundo Ensemble

Discipline: theater/dans

Een voorstelling van het Sur Mundo Ensemble.

Sur Mundo Ensemble is een cross-culturele Nederlands-Argentijnse ‘New Theatre’ formatie. Sur Mundo Ensemble heeft een eigentijdse signatuur in het maken van theater dat gegrondvest is in de dans van de tango. Hier komen interdisciplinariteit en cross-culturalisme samen in de performances en dramaturgisch-choreografische residenties van Sur Mundo.

Wat wil Sur Mundo Ensemble met Het Archieftraject bereiken?

Gabriela Zuarez: De afgelopen jaren heb ik de choreografische en dramaturgische werkprocessen van Sur Mundo Ensemble vastgelegd op audio, video, en papier. Door middel van deze documentatie kunnen de ontwikkelde dansmethoden en theatrale en creatieve processen hergebruikt en toegepast worden in toekomstige theateruitvoeringen. Deze trainingen zijn dan eveneens bruikbaar in het onderwijs van dansers. Door deel te nemen aan het Archieftraject hopen we op termijn het bestaande archief aan andere personen te kunnen overdragen. Zodra het archief is gevormd, willen we in staat zijn om de toekomstige producties en materialen direct op de juiste wijze te sorteren, te ordenen en op te slaan. Het moet mogelijk zijn om uit het archief een syllabus of leermap te kunnen samenstellen om te kunnen gebruiken voor toekomstige producties. Verder willen we het archief beschikbaar stellen voor dansstudenten en/of dansdocenten, maar ook toegankelijk maken voor theaters en dansbibliotheken in Nederland, Argentinië en het IDOCDE (International Documentation of Contemporary Dance Education).

Wij vinden het belangrijk om de documentatie van ons choreografisch en dramaturgisch werk te bewaren. We willen alles op de juiste manier vastleggen, sorteren en ontsluiten zodat toekomstige dansgezelschappen het kunnen gebruiken in het ontwikkelen van nieuwe dramaturgische theorieën.

door Fionnuala Joyce