.

Polifonia – Een boeiend H2020 project dat middels AI het Europees Muzikaal Erfgoed traceert

V. Presutti presenteert Polifonia tijdens het AI & Music festival (foto door L. Scalise)

De soundtrack van onze geschiedenis afspelen

Van het geluidslandschap van Italiaanse historische bellen, tot de invloed van Franse opera’s op traditioneel Nederlands muziek, in het Europees cultureel erfgoed heeft zich een goudmijn aan onbekende ontmoetingen, invloeden en praktijken verstopt. Die kunnen ons meenemen naar het ervaren van het verleden, het begrijpen van de muziek die we liefhebben en het inbeelden van de soundtrack van onze toekomst. Polifonia gaat dat traject organiseren met tien pilot use cases als drijfveer, waarbij preservatie, management, studie en interactie met muzikaal erfgoed aan bod komen. 

De Polifonia knowledge graph

Het Polifonia project, gefinancierd door het European Horizon 2020 programma, gaat de verborgen verbindingen binnen het Europees muzikaal erfgoed blootleggen door middel van een fascinerende Knowledge Graph (KG). Eerder deze maand is de Polifonia KG gedeeld met het publiek tijdens de eerste editie van het AI & Music festival gehost door Sonar. Tijdens dit boeiende evenement werd ook de demo van de Polifonia applicatie voor de eerste keer gepresenteerd. De Polifonia app helpt bij het herkennen van songtekst en harmonie gelijkenissen; twee manieren om gelijkenissen tussen verschillende liederen die bij verschillende tijden en landen behoren te ontdekken. 

Polifonia Harmonic Similarity Knowledge Graph (afbeelding door A. Poltronieri & J. de Berardinis)

De Polifonia app

Wist je dat het lied ‘Michelle’ van de Beatles misschien gebaseerd is op ‘Der stürmische Morgen’ van Schubert? Deze en vele andere muzikale curiosa zijn onderdeel van het geweldige materiaal dat Polifonia in haar nieuw ontwikkelde app aan het ontketenen is. Een ander onderdeel van de app zijn de muziek aanbevelende agenten. Polifonia moedigt haar gebruikers aan om de criteria voor muzikale aanbevelingen te definiëren aan de hand van hun eigen interesses. Dit is tamelijk uniek gezien de bekende muziek streaming programma’s steunen op geautomatiseerde selecties van muziek. 

De Polifonia demo tijdens het AI & Music festival is hier terug te kijken. 

Om geen project updates te missen kun je je inschrijven voor de Polifonia nieuwsbrief en de Polifonia social media kanalen volgen (Twitter en LinkedIn).