.

Podiumkunst.net start met Het Loket: vraag en antwoord over de digitalisering van archieven

Podiumkunst.net start in april met Het Loket. Makers, gezelschappen, orkesten, festivals en zzp-ers binnen theater, dans en muziek kunnen via Het Loket al hun archief-vragen stellen. Het Loket geeft gericht antwoord en helpt de vragensteller op weg hun archief goed te bewaren, bruikbaar te maken en online beschikbaar te stellen.

Het Loket

Op weg helpen

Of een cultuurproducerende instelling nu aan het begin van hun archiefwerkzaamheden staat, of al aardig op weg is en wat meer specialistische vragen heeft, Het Loket denkt op alle lagen mee. Van “waar te beginnen” tot “hoe zorg ik ervoor dat mijn metadata als Linked Open Data beschikbaar is”? 

Met Het Loket draagt Podiumkunst.net bij aan deskundigheidsbevordering. Door met de sector in gesprek te zijn, komt de kennis over archiveren binnen de podiumkunsten bij de instellingen zelf terecht. Zo kunnen zij duurzame plannen maken en toewerken naar zelfstandigheid.

Kennis uit het netwerk

Er is al veel informatie over (digitaal) archiveren beschikbaar, maar deze informatie is vaak nog niet in het vizier van de cultuurproducerende instellingen. Het Loket vormt een ingang in het brede en rijke netwerk van tools, handleidingen en how-to’s die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, DEN kennisinstituut voor cultuur & digitale transformatie, de regionale archieven en (internationale) erfgoedinstellingen. Het Loket vertrekt altijd vanuit het perspectief van de podiumkunsten en slaat daarmee een brug met de archiefsector. Zo hoeven de instellingen niet zelf de vertaling te maken, maar worden ze daarin meegenomen.

Vragen en antwoorden

Instellingen lopen regelmatig tegen dezelfde vragen aan. Gelukkig betekent dit dat er ook al antwoorden gevonden zijn! Via Het Loket worden vragen en antwoorden verzameld om weer te delen met de sector. Zo ontwikkelt de informatievoorziening van Het Loket zich steeds verder in gesprek met de sector.

Online vragenuur

Eens per maand organiseren we een online vragenuur waar je bij Het Loket kunt aankloppen om informatie op te halen, advies in te winnen, een vraag te stellen of gewoon eens te sparren. 

De datum voor het eerste vragenuur wordt binnenkort bekend gemaakt. Houd onze socials in de gaten om op hoogte te blijven, en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Vraag voor Het Loket

Ben je een maker, gezelschap, ensemble, festival of theater en heb je vragen over je archief? Neem gerust contact op met Het Loket! Je bereikt Het Loket via loket@podiumkunst.net of door het online formulier in te vullen.