.

Podiumkunst.net evenement 4 november 2021 – De sleutel van de schatkamer: Open de deuren naar podiumkunsterfgoed

LIVESTREAM

Podiumkunst.net verbindt de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten en stelt deze open voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed, dat de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend maakt en een inspiratiebron voor makers van nu en de toekomst kan vormen.

Het evenement

Op donderdag 4 november organiseert Podiumkunst.net een bijeenkomst voor de podiumkunst sector tijdens de Maand van het Digitaal Erfgoed. Hoe maken we samen ons podiumkunsterfgoed toegankelijk en vindbaar? Waarom is het duurzaam bewaren en het delen van data en kennis juist zo belangrijk in onze sector? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen in het beschikbaar maken van de collecties? Dit zijn de vragen die tijdens de bijeenkomst aan bod zullen komen aan de hand van best practices, kennissessies, pitches en tafelgesprekken.

Het slotevent van de Maand van het Digitaal Erfgoed vindt plaats op vrijdag 26 november en is een samenwerking van het Netwerk Digitaal Erfgoed, Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur en Podiumkunst.net.

Programma

Inloop: 13:00 – 13:30 uur

NITE Hotel: Het Digitale Theater met Bo van Bommel en Robbert van Heuven
Tijdens de eerste lockdown hebben Art Director en vormgever Martijn Halie, artistiek directeur Guy Weizman en de developers van Slash2 het platform NITE hotel, een digitaal theater gebouwd. Inmiddels is het een volledig 3D platform dat per voorstelling aangepast kan worden. Het NITE ensemble van dansers, acteurs en musici ontwikkelde nieuw werk, speciaal gemaakt voor dit platform. Guy Weizman, artistiek directeur van NITE maakte blended events zoals de voorstelling Swan Lake en Swan Lake The Game en NITE Delivery. Ook komend seizoen speelt het NITE hotel een belangrijke rol in de programmering.

Mjoeziekul Materiaal met Sanne Thierens
Onderzoeker en journalist Sanne Thierens promoveerde op de ‘mjoeziekuls’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink en schreef er een boek over. Zij zal vertellen over het archiefonderzoek dat ze deed, welk materiaal ze ontdekte en welke informatie (nog) niet te achterhalen is.

Het Digitale Hart van Beeld en Geluid: Opslag Nederlands Dans Theater in DAAN met Arnoud Goos
Samen met Beeld en Geluid heeft NDT een groot deel van haar voorstellingen digitaal opgeslagen in DAAN. Dit project is recentelijk voltooid. Aan Arnoud Goos, die als Product Manager vanuit Beeld en Geluid nauw bij deze archivering betrokken was de vraag iets te vertellen over de ups and downs die ze hierbij zijn tegengekomen. En hoe het is om met culturele instellingen samen te werken die over het algemeen juist volop naar de toekomst kijken in plaats van naar het verleden. De voorstellingen zijn op dit moment alleen te zien voor onderzoekers en professionals.

De Rol en Functie van Muziek in Hoorspelen met Philomeen Lelieveldt
Philomeen Lelieveldt legt zich als muziekhistoricus sinds 1992 toe op het vertellen van verhalen over de rol van componisten, musici en orkesten in het Nederlandse muziekleven. Begin dit jaar heeft zij onderzoek gedaan naar de rol en functie van muziek in hoorspelen. Philomeen licht aan de hand van dit onderzoek toe hoe je als onderzoeker gebruik maakt van archieven en hoe je de data van de verschillende archieven met elkaar verbindt. Op basis van dit onderzoek zijn een aantal historische muzikale hoorspelen (van Ton de Leeuw, Jurriaan Andriessen, Karel Mengelberg en Else van Epen – de Groot) gereconstrueerd door musici van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor en zijn als podcastserie te beluisteren van Frans van Gurp over Hilversumse Muziekschatten. 

De Digitale Snelweg van DIP: Efficiency, Inzicht en Publieksbereik met Loes Hoogenboom
DIP bouwt aan de digitale infrastructuur voor de Nederlandse podiumkunsten met als doel meer efficiency, inzicht en publieksbereik. DIP biedt daarvoor drie handige tools waarmee digitale efficiency voor zowel theater als producent/impresariaat behaald kan worden. Podiumkunst.net ontwikkelt samen met DIP de digitale snelweg waarop podiumkunstinstellingen kunnen aansluiten om op die manier zo veel mogelijk informatie over de podiumkunsten te verbinden en openbaar aan te kunnen bieden.

Presentatie Theaterjaarboek 2020/2021 met Simon van den Berg
Het Theaterjaarboek biedt jaarlijks een seizoensoverzicht over toneel, dans, jeugdtheater, cabaret, mede op basis van data uit de productiedatabase van Allard Pierson. Het Theaterjaarboek 2020/2021 besteed vanzelfsprekend veel aandacht aan de coronacrisis en de frustraties over en creatieve oplossingen van makers voor de beperkingen waarmee het theater afgelopen seizoen te maken had. 

Pauze

100 Jaar aan Archiefmateriaal van de Nederlandse Bachvereniging met Annelie Bulsing
De Nederlandse Bachvereniging bestaat 100 jaar! Om dit te vieren heeft de Bachvereniging op haar website inzage gegeven in hun roemrijke geschiedenis. Hiervoor zijn ze de archieven ingedoken en hebben hun bijzondere archiefstukken gedigitaliseerd en op hun site beschikbaar gemaakt. Annelie Bulsing vertelt hoe ze hun jubileum in de publiciteit gebracht hebben en wat hun ervaringen zijn. 

Archieftraject: Overdracht De Dansmakers naar ICK Artist Space met Suzy Blok
Dansmakers was een roemrucht productiehuis dans onder leiding van Suzy Blok. Per 2021 is Dansmakers opgegaan in ICK Artist Space, de pilaar van ICK Dans Amsterdam waar nieuw choreografisch talent ondersteund wordt. Intussen zijn hun archieven fysiek en digitaal overgedragen aan ICK. Suzy Blok, in het verleden zelf ook choreograaf, curator en filmmaker, is sinds 2021 hoofd van ICK Artist Space. Als onderdeel van deze overdracht heeft Dansmakers meegedaan aan het archiefdoorlichtingstraject dat DEN heeft uitgevoerd de afgelopen twee jaar. Suzy Blok vertelt zelf hoe deelname aan dit traject hen geholpen heeft de juiste keuzes te maken in de archivering en overdracht.

Podiumkunst.net: De Schatkamer van Collecties uit de Podiumkunsten met Johan Oomen
Podiumkunst.net is een netwerkvoorziening die de verbinding wil leggen tussen digitale collecties en archieven binnen de podiumkunsten. We zijn in januari gestart en hebben 4 jaar de tijd om een netwerk en deze infrastructuur op te bouwen en te faciliteren. Netwerkcoördinator Johan Oomen vertelt over het belang, de doelen en activiteiten van Podiumkunst.net.

Interactieve Sessie

De Dekolonisatie van het Nederlandse Theater: The Need for Legacy met Gable Roelofsen
Een community van jonge makers wil vaart zetten achter de dekolonisatie van het Nederlandse theater. Makers van kleur of met een migratieachtergrond hebben een grote honger naar kennis over degenen op wier schouders ze staan. The Need For Legacy legt zich toe op de bewustwording van de breedte en diversiteit van de Nederlandse theatergeschiedenis door verhalen en kennis zichtbaar te maken die uit ons geheugen dreigen te verdwijnen. Gable Roelofsen, een van de oprichters vertelt over wat The Need For Legacy de afgelopen jaren bereikt heeft en over de plannen voor de nabije toekomst.

Optreden van Vernon Chatlein 
Percussionist en componist Vernon Chatlein ontdekte in zijn geboorteland Curaçao het Zikinzá archief: opnames uit de jaren ‘50 van liedjes en verhalen van de oudste generatie bewoners van Curaçao en Bonaire. Deze geluidsopnames vormden de inspiratiebron voor zijn voorstelling Imershón. Hij vertelt hoe deze antropologische collectie voor hem een artistieke inspiratie werd en laat horen hoe hij het archiefmateriaal meenam in zijn eigen werk.

Borrel: 17:20 – 18:00 uur

Voor wie?

Het Podiumkunst.net evenement – De sleutel van de schatkamer is er voor alle professionals en liefhebbers werkzaam bij podiumkunst- en erfgoedinstellingen. Ook cultuurmakers, collectiebeheerders, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Wanneer?

Donderdag 4 november
13.00 – 18.00 uur
incl. borrel

Waar?

Podium Hoge Woerd
Hoge Woerdplein 1
3454 PB Utrecht

Coronatoegangsbewijs

Wil je fysiek deelnemen aan de slotbijeenkomst in Utrecht? Houd er rekening mee dat we de op dat moment geldende coronamaatregelen van de Rijksoverheid volgen. Dat zou kunnen betekenen dat iedereen alleen kan deelnemen met een geldig coronatoegangsbewijs. Beschik je niet over een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of geldig DCC (EU-reiziger)? Laat je dan testen voor toegang.