.

Podiumkunst.net is twee jaar! De leukste momenten, succesverhalen én valkuilen met programmamanager Monique in het Veld

Podiumkunst.net bestaat alweer twee jaar! Daar hoort naast een gepast feestje op 21 november ook een inhoudelijke terugblik van de mijlpalen bij: samen met programmamanager Monique in het Veld blikken we terug op de afgelopen vierentwintig maanden. Met een achtergrond in zowel theater als ICT en haar onontkoombare enthousiasme voor beide onderwerpen begeeft Monique zich als een vis in het water bij Podiumkunst.net. Hoewel ze zelf zegt ‘pas’ later te zijn aangesloten, werkt ze al meer dan anderhalf jaar als programmamanager voor Podiumkunst.net en weet als spin in het web veel te vertellen over de ontwikkelingen. Wat hebben we de afgelopen twee jaren eigenlijk allemaal bereikt? En hoe ziet de toekomst eruit?

Leden van de directieraad & de kerngroep van Podiumkunst.net

We beginnen bij het begin. “Vanuit zowel het theater- als muziekveld waren er twee aparte subsidieaanvragen gedaan bij het Ministerie van OCW om de theater- en muziekarchieven te digitaliseren” schetst Monique. Het Ministerie heeft toen geadviseerd een gezamenlijke aanvraag te doen. Er is toen een podiumkunsten-breed consortium ontstaan dat met succes deze aanvraag heeft gedaan. In december 2021 keurde het Ministerie van OCW het activiteitenplan van Podiumkunst.net goed en werd het netwerk opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Daarbij is een uitgebreid meerjarenplan opgebouwd. Monique: “Het plan staat als een huis en dat zijn we nu ook echt aan het uitvoeren.”

Persoonlijke favoriet

De afgelopen twee jaar kent Podiumkunst.net veel hoogtepunten. Monique vertelt over haar persoonlijke favoriet. Tijdens het event De sleutel van de schatkamer op 4 november 2021 kwamen de door Podiumkunst.net opgestarte activiteiten met verschillende partijen uit de podiumkunsten-sector samen. “Het was toen voor het eerst dat bij onszelf het kwartje viel over wat voor leuke dingen we allemaal aan het doen zijn omdat het allemaal zo naast elkaar werd getoond op die middag. Dat hoorde ik van collega’s terug, maar ook van de mensen die daar te gast waren. Het was sowieso een heel leuke middag, want het kon allemaal net weer een beetje ‘live’ door corona. Dus dat was op zich al een feestje.”

Maar ook dat we gewoon toen in een klein jaar al zoveel bereikt hadden en nu bij het volgende feestje nog veel meer kunnen laten zien. Het gaat gewoon als een speer.

Naast dit persoonlijke favoriete moment benoemt Monique het succes van het ontwerp van de informatiearchitectuur en de stappen om dit daadwerkelijk te gaan ontwikkelen. “We hebben nu een schets van een digitaal dienstenplatform voor Podiumkunst.net, We weten hoe het eruit moet gaan zien en welke dingen we allemaal moeten gaan ontwikkelen. We zijn op de goede weg: dat voel je aan alle kanten.”

We mogen serieus trots op onszelf zijn.

Bewust zijn van de valkuilen

Toch waren er ook ‘minder’ succesvolle verhalen. Zo brachten de corona beperkingen (behoorlijk) wat vertraging en zijn er valkuilen ontdekt. Monique vertelt: “We moeten ons continu bewust zijn over hoeveel werk er nog te verrichten is en hoe belangrijk het is om iedereen mee te nemen daarin. We kunnen niet te ver voor de troepen uitlopen.” Door middel van de pilotprojecten en deskundigheidsbevordering wordt er hard gewerkt aan het realiseren van concrete voorbeelden van wat het digitaliseren en vervolgens delen van je archief als podiumkunst-instelling je kan opleveren.

In de startblokken

Over de toekomst vertelt Monique dat ze graag zou zien dat er door wordt gegaan op de ingeslagen weg, met een focus op de zichtbaarheid van de activiteiten van Podiumkunst.net. Monique: “Ik hoop op een soort vliegwieleffect, waarbij steeds meer organisaties uit de podiumkunsten bij ons digitale netwerk gaan aansluiten.” 

Kortom: de schets voor de toekomst is de afgelopen twee jaar letterlijk en figuurlijk opgezet. Nu is het tijd om verder te gaan met de concrete uitwerking. Een voorbeeld is de recente afronding van het Musidesk project, waarbij de eerste collectie is gemapt naar het RDA-model. Hier zijn veel aanbevelingen uit voortgekomen, die door andere collecties kunnen worden opgepikt. “We staan in de startblokken om vol los te gaan met nog veel meer inspirerende projecten en verbindingen tussen collecties” vertelt Monique enthousiast. 

Het kleine, enthousiaste team en de verschillende partners in de netwerkorganisatie van Podiumkunst.net gaan hier zeker bij helpen. “Dat ik echt heel erg trots ben op de mensen die in dit kleine team zitten” wil Monique nog toevoegen als we het gesprek afsluiten, “want dat zijn de mensen die het allemaal waar maken.”

Wil je ook de verjaardag van Podiumkunst.net met ons vieren? Op maandag 21 november organiseren we het feestelijk event Verhalen Verbinden in Den Haag. Vier met ons mee!

door Anna de Wit