.

Muziekschatten publiceert ruim 20.000 klassieke muziek-werken van Nederlandse bodem

Muziekschatten heeft uit 24.000 catalogusbeschrijvingen van bladmuziek een gecontroleerde linked data-vocabulaire met 20.000 Nederlandse klassieke muziekwerken gepubliceerd. Het Resource Description and Access (RDA) model dat gebruikt wordt in de toekomstige Podiumkunst.net widget zorgde voor de machineleesbare structuur. De werken zijn hier te doorzoeken.

Eric van Balkum, lid van de Podiumkunst.net metadata-werkgroep, wist in relatief korte tijd meer dan 20.000 Werk- en Expressie-entiteiten te creëren dankzij het applicatieprofiel van Podiumkunst.net. De werken kunnen dienen als terminologiebron voor genoteerde en klinkende klassieke muziek. Het gebruik van de gepubliceerde vaste webadressen (uri’s) in catalogi en datasets maakt het mogelijk Nederlandse klassieke muziek in andere collecties te identificeren, te verrijken en te verbinden. Deze bron zal binnenkort onderdeel worden van het NDE termennetwerk.

Tijdens het Podiumkunst.net netwerkevenement in maart 2024 legde Eric de stappen uit die hij heeft genomen om tot deze publicatie te komen. Leer meer over de uitvoerige voorbereiding door zijn presentatie terug te kijken. Andere muziekgenres en -stijlen zullen volgen, zoals de populaire muziek en HaFaBra-muziek. 

Video afspelen

door Laura Schotte