.

Lancering Louis Andriessen Platform: Een oeuvre van uitersten

In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een waardige digitale vindplaats voor de muzikale en geestelijke nalatenschap van de nauw bevriende componisten Louis Andriessen (1939-2021) en Misha Mengelberg (1935-2017).

Op woensdag 5 juni werd in het Bimhuis het Louis Andriessen Platform gelanceerd, het begin van een rijk opgetuigde digitale schatkamer en interactieve bron van informatie over deze veelzijdige en invloedrijke componist (de presentatie van Misha’s platform volgt later). Bezoekers kunnen nu direct luisteren naar muziekfragmenten en belangrijke archieven raadplegen die samenwerken binnen Podiumkunst.net, zoals Stichting Omroep Muziek (SOM), Muziekschatten, Allard Pierson (incl. Donemus en Theaterinstituut) en Beeld & Geluid

Lancering Louis Andriessen Platform in het Bimhuis op 5 juni 2024. © Rogier Boogaard

Louis Andriessen Platform

In Nederland stond Louis als grondlegger van de ensemblecultuur. Hij gooide graag knuppels in hoenderhokken, muzikaal gesproken. Andriessen doorbrak op eigenzinnige wijze grenzen tussen zg. hoge en lage kunst en schiep een radicaal oeuvre dat voortbouwt op oude en nieuwere meesters. Daarmee schiep hij een oeuvre van uitersten, van rake klappen en sensuele schoonheid, en drukte hij zijn stempel op het internationale muziekleven. Tientallen jonge componisten togen naar Den Haag om aan het Koninklijk Conservatorium bij hem te studeren. Zijn grote impact sprak ook duidelijk uit de gepassioneerde in memoriams die bij zijn overlijden verschenen in de internationale pers. 

Hoe kunnen we Andriessens nalatenschap recht doen in veranderlijke tijden? Die vraag leidde ertoe dat de Stichting Louis Andriessen in samenwerking met een groep betrokken vrienden, instituten, digitale experts en ontwerpers nu een eerste versie van het Louis Andriessen Platform presenteert. Neem een diepe duik in zijn werk en ideeën en de zeer ruime context waarin deze ontstonden.

Goede maten

Het Louis Andriessen Platform werd gelanceerd tijdens een feestelijk concert rondom de geboortedagen van Misha Mengelberg (5 juni) en Louis Andriessen (6 juni) in het Bimhuis op 5 juni onder de titel Goede maten. Een bont gezelschap musici bracht een ode aan de beide meesters in een avond vol vindingrijkheid en vriendschap. 

Andriessen en Mengelberg maakten vanaf de jaren zestig internationaal furore. Vooral in de Angelsaksische wereld verwierven zij een soort cultstatus. Mengelberg speelde met andere groten van de jazz en impro en trok de wereld rond met zijn eigen (en Han Benninks) Instant Composers Pool. Andriessen werd geëerd met eredoctoraten en grote Amerikaanse prijzen (Musical America en Grawemeyer Awards). Zalen in o.a. Londen en New York wijden festivals aan hem (South Bank Centre, Barbican Centre, Lincoln Center, Carnegie Hall). Hij was een welkome gast bij het Los Angeles Philharmonic, dat zijn laatste grote werken in première bracht.

door Mirjam Zegers