.

Handboek stoppende instellingen: Een inventarisatie van De Dijk

Een kenmerkend aspect van archieven binnen de podiumkunsten is de relatief korte levensduur van gezelschappen en instellingen. Na ongeveer 35 jaar houden de meeste initiatieven op te bestaan. Maar waar gaan deze archieven naartoe? Hoe kunnen instellingen archieven bewaren of overdragen? En hoe kunnen instellingen de archieven integreren in de digitale infrastructuur van Podiumkunst.net?

Kantoorarchief De Dijk

Casus: De Dijk

Om de stappen te verkennen die komen kijken bij het duurzaam beleggen van de archieven van een stoppende instelling, heeft Podiumkunst.net de pilot Handboek Stoppende Instellingen – fase 1 Inventarisatie met de band De Dijk uitgevoerd in 2023 – 2024. Het inventariseren was het doel van deze pilot.

Na 41 jaar heeft de band De Dijk in december 2022 hun laatste concert gegeven. Nu ze op het punt staan hun activiteiten af te ronden, willen ze graag hun archief bewaren en toegankelijk maken. De nalatenschap loopt uiteen van opnames, foto’s, documenten, notulen, speellijsten, albums, singles tot curiosa. Om deze nalatenschap te bewaren en ervoor te zorgen dat andere makers, onderzoekers, liefhebbers en geïnteresseerden er toegang toe kunnen krijgen, willen de leden van De Dijk hun archief inventariseren en vervolgens toegankelijk maken.

Handboek Stoppende Instellingen

In het Handboek Stoppende Instellingen nemen we je aan de hand mee in de eerste stap: de inventarisatie. We leggen ieder onderdeel van de inventarisatie uitgebreid uit en we bieden ook templates en documenten aan die andere stoppende instellingen ook kunnen gebruiken. 

*Deze publicatie bestrijkt de eerste stap van het Handboek Stoppende Instellingen, namelijk Stap 1 Inventarisatie. De opeenvolgende stappen worden gaandeweg gepubliceerd.

door Tamar de Rijk