.

Digitale platforms verbinden: Polifonia en Podiumkunst.net maken de rijkdom van het muzikaal erfgoed zichtbaar

Gezamenlijk zetten Podiumkunst.net en Polifonia zich in om de digitalisering van collecties uit de podiumkunsten te structureren en standaardiseren. Om het gemeenschappelijke doel van een verbonden digitaal overzicht voor de sector te realiseren maken beide projecten gebruik van gedetailleerde knowledge graphs. De overlappingen in werkwijzen, tools, overtuigingen en doelen hebben geleid tot een officieel samenwerkingsverband tussen de twee innovatieve projecten.

Rijkdom van het digitale muzikaal erfgoed

Podiumkunst.net is er voor alle disciplines binnen de podiumkunsten-sector, zo ook voor de muziek en dat is waar zij samenwerkt met Polifonia. “Het is van groot belang voor onderzoekers en andere gebruikers om de rijkdom van het muzikaal erfgoed meer zichtbaar te maken en om verbindingen te leggen tussen de verschillende collecties en archieven” vertelt Monique in het Veld, programmamanager bij Podiumkunst.net. De zichtbaarheid vergroten van het nationaal en internationaal muzikaal erfgoed is niet het enige doel van de samenwerking. “Het muzikaal erfgoed moet ook als inspiratie dienen voor nieuwe stukken, voor nieuwe interpretaties van oude stukken, het leggen van verbanden tussen die stukken en de componisten, het overbruggen van lacunes, het plaatsen van het werk in de tijd en ga zo maar door”, aldus in het Veld. 

Het plaatsen van de metadata van muziekstukken in knowledge graphs leidt tot digitaal doorzoekbare platforms, open toegankelijk voor iedereen. De digitale infrastructuur achter het platform van Podiumkunst.net, gebaseerd op het RDA-model, heeft al veel voeten in de aarde. Ook het prototype voor het digitale platform van Polifonia begint echt vorm te krijgen. Nu de twee projecten elkaar hebben gevonden werken zij samen om hun knowledge graphs, waar alle metadata voor de platforms worden gestructureerd, zo nauw mogelijk op elkaar af te stemmen. Zo kan een gebruiker die op het platform van Polifonia zoekt ook gegevens inzien die met zijn of haar zoekopdracht te maken hebben die zijn opgeslagen bij Podiumkunst.net, en andersom. 

Het zou heel mooi zijn als we onze knowledge graphs met elkaar kunnen gaan verbinden, zodat de rijkdom van gekoppelde muziekdata exponentieel groter wordt.

Stakeholder netwerk

De partners kwamen eind september voor het eerst officieel bijeen tijdens de Stakeholder Workshop van Polifonia in Parijs. Dertig verschillende organisaties uit vijftien landen waren aanwezig in het Conservatoire National des Arts et Métiers. Zes van de stakeholders waren gevraagd om met de rest van de genodigden hun ervaringen met metadata voor de muzieksector te delen, zo ook Podiumkunst.net. Eric van Balkum, voorzitter van de Podiumkunst.net metadata werkgroep, nam het publiek mee in een ‘deep dive’ in het RDA-model met zijn presentatie Podiumkunst.net: connecting music and other performing arts collections with the RDA Ontology

Het volgende moment dat de partners elkaar treffen is op maandag 21 november; dan viert Podiumkunst.net haar tweejarig bestaan met het evenement Verhalen Verbinden. Polifonia projectleider Valentina Presutti zal in haar keynote speech de eerste twee demo’s van het Polifonia platform laten zien; het zoeken naar overeenkomsten tussen songteksten en harmonieën en hoe het platform op basis van data muziek aan gebruikers kan aanbevelen. Ook vertelt zij hoe het platform aan kan sluiten op het digitale platform van Podiumkunst.net. 

door Laura Schotte