.

Avontuurlijke luisteraars in contact brengen met Louis Andriessen

Hoe kunnen we met een webplatform de avontuurlijke luisteraar nieuwsgierig maken naar het werk van Louis Andriessen? Met die vraag is DOOR, het cultuurlabel van designbureau IN10 aan de slag gegaan tijdens een design sprint. Ondersteund door een team van vrienden, collega’s en leerlingen van Louis Andriessen, en adviseurs vanuit DEN en Podiumkunst.net, ontwikkelden zij in vijf dagen een prototype voor het webplatform. DEN organiseerde deze design sprint als onderdeel van het project om het oeuvre van Louis Andriessen naar de toekomst te brengen. Het project is een initiatief van een uitdijend aantal partners, waaronder DEN, NEW Music Now en Podiumkunst.net.

Een design sprint, wat is dat?

Met een design sprint komt een team in korte tijd van vraag tot prototype, een eerste test van een idee. De centrale vraag voor deze design sprint: hoe maken we de avontuurlijke luisteraar nieuwsgierig naar het werk van Andriessen? Door in een afgebakende tijd te werken, kan het team snel komen tot een werkbaar voorbeeld dat ze kunnen delen met een groep testers. De reacties en ervaringen van de testers helpen het team dan weer op weg om het prototype uit te werken tot een volledig af geheel. Zo kunnen ze in een vroeg stadium controleren of ze op de goede weg zitten.

Louis Andriessen Platform
Concept prototype Louis Andriessen Platform in smartphone weergave door IN10 (2022). Work in progress.

Het prototype

Met het prototype werkt IN10 toe naar een webplatform waarop je het werk van Louis Andriessen verkent en op verschillende manieren leert beluisteren. Via verhalen, met de werktitel ‘luistertrips’, word je meegenomen in een bepaald muziekstuk, zoals bijvoorbeeld Andriessens beroemde werk De Staat. Naast het beluisteren van fragmenten, hoor je hoe andere componisten het werk ervaren, wie erdoor geïnspireerd zijn en door welke componisten Andriessen weer geïnspireerd was. Het prototype maakt nieuwsgierig en nodigt je uit meer te ervaren via geluidsfragmenten, korte video’s en beknopte, heldere teksten.

Team van experts

Niels van Hamersveld, Jacco Ouwerkerk en Misha Heesakkers van IN10 werkten intensief samen met een team van experts die het werk van Louis Andriessen goed kennen. Dit team bestaat uit onder anderen Monica Germino (violiste en weduwe van Louis Andriessen), Mirjam Zegers (assistent Louis Andriessen), Elmer Schönberger (componist) en Martijn Padding (componist en leerling Andriessen. Ook Djuwa Mroivili (pianist), Marcus Cohen, senior adviseur bij DEN en Guido Jansen, coördinator activiteiten en projecten bij Podiumkunst.net, deelden hun ervaringen en ideeën als adviseurs. 

De testers en de plannen

Zes avontuurlijke luisteraars hebben het prototype al mogen ervaren en delen hun waardevolle en kritische observaties. Het prototype neemt hen mee alsof ze het platform ontdekken via Instagram. Voor ze het weten zijn de testers diep ondergedompeld in de muzikale wereld rondom Louis Andriessen, waar muziek altijd gaat over andere muziek en de tijd voortdurend nieuwe muzikale gedaanten aanneemt. IN10 verzamelt de input die de testers teruggeven. Op basis van de feedback bedenken Niels, Jacco en Misha vervolgstappen. In juni zullen de eerste resultaten zichtbaar, en hoorbaar, zijn voor het publiek. 

DEN organiseerde deze design sprint onder leiding van Tanja Zuijderwijk, en deelt binnenkort de resultaten van de prototype-test via een kort videoverslag.